20:06 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3214
  Pratite nas

  Kompanija „Fejsbuk“ saopštila je da će uskoro pokrenuti specijalni portal na kojem će korisnici moći da provere da li su se povezivali sa stranicama ili nalozima koji su, navodno, bili povezani s ruskim strukturama koje SAD optužuje za umešanost u prošlogodišnje predsedničke izbore.

  Reč je o stranicama i reklamnim objavama koje je kreirala „Agencija za istraživanje interneta“ iz Sankt Peterburga. Ovu agenciju američke vlasti optužuju da je na društvenim mrežama objavljivala reklamne informacije, među kojima su i poruke političkog karaktera, sa ciljem da utiče na izbore u SAD. 

  „Uskoro ćemo kreirati portal koji će omogućiti korisnicima Fejsbuka da saznaju koje su stranice ili naloge na Instagramu koji pripadaju ’Agenciji za istraživanje interneta‘ posećivali ili lajkovali u periodu između januara 2015.  do avgusta 2017. godine“, navedeno je u saopštenju. 

  Kompanija je navela da smatra da je važno da „ljudi razumeju kako su strani igrači pokušali da poseju razdor i nepoverenje koristeći Fejsbuk pre američkih izbora 2016. godine i posle njih“. 

  U septembru ove godine Aleks Stamos, odgovoran za bezbednost na Fejsbuku, izjavio je da je u vreme prošlogodišnjih američkih izbora izvesna ruska struktura potrošila 100.000 dolara za širenje reklamnih saopštenja političkog karaktera preko društvenih mreža. Ta struktura je, navodno, stvarala lažne naloge i stranice. 

  Prema njegovim rečima, na osnovu analize koju je sprovela kompanija, ovi nalozi bili su međusobno povezani i njima je, najverovatnije, upravljano iz Rusije. 

  Fejsbuk je zatim predao oko tri hiljade primera ovih reklamnih objava Kongresu SAD, koji vodi istragu povodom navodnih pokušaja Moskve da utiče na predsedničke izbore. 


  Tagovi:
  predsednički izbori u SAD, Instagram, Fejsbuk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga