09:37 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  Zajednički mehanizam Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja za istragu o hemijskim napadima u Siriji je prestao da postoji i Rusija je spremna da razgovara o stvaranju nove strukture koja će raditi profesionalno i objektivno, izjavio je večeras stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

  „Specijalni mehanizam istrage je mrtav“, rekao je diplomata nakon zatvorenog sastanka Saveta bezbednosti UN, odgovarajući na pitanje da li je moguće obnavljanje istražne komisije čiji je mandat istekao 18. novembra.

  Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da razgovara o „uspostavljanju novog mehanizma koji će zameniti postojeći i koji će raditi profesionalno, objektivno i nepristrasno“. 

  Nebenzja je rekao da, prema mišljenju Moskve, istraga o hemijskim napadima treba da se sprovodi u skladu sa standardima Konvencije o zabrani hemijskog oružja, a eksperti su dužni da rade na mestima na kojima su se dogodili incidenti.

  Diplomata je naveo da je sve to izloženo u ruskom nacrtu rezolucije koji je Savet bezbednosti odbacio prošle sedmice.

  Zatvoreno savetovanje Saveta bezbednosti UN večeras je održano na inicijativu Švedske, koja je predložila da se razmotri situacija u vezi sa Specijalnim mehanizmom istrage i mogućnost uspostavljanja novog instrumenta za istragu. 


  Tagovi:
  hemijsko oružje, istraga, Organizacija za zabranu hemijskog oružja, Savet bezbednosti UN, Vasilij Nebenzja, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga