15:16 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3927
  Pratite nas

  U Srbiji će biti lansirani novi projekti u oblasti energetike, a razmatra se učešće Srbije u Turskom toku, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putina na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić sastali su se danas u Kremlju. Posle sastanka potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma, nakon čega je počela zajednička konferencija za medije.

  Predsednik Putin rekao je na zajedničkoj konferenciji za predsednikom Vučićem da će biti lansirani novi projekti u oblasti energetike, kao i da se razrađuje učešće Srbije u Turskom toku.

  „Srbija može da postane važna tranzitna zemlja za ruski gas i razrađuje se mogućnost učešća Srbije u Turskom toku", rekao je Putin.

  Predsednik Putin rekao je da je Rusija zainteresovana za stabilizaciju odnosa na Balkanu.

  Putin i Vučić razmenili poklone
  SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

  "Nastavićemo da pružamo podršku Srbiji i njenoj teritorijalnoj celovitosti", poručio je ruski predsednik i dodao da će Rusija podržati bilo kakvo zajedničko rešenje Beograda i Prištine o Kosovu.

  "Podržaćemo svako obostrano prihvatljivo rešenje koje postignu Beograd i Priština", rekao je Putin.

  On je naglasio da situacija na Kosovu treba da bude rešena političkim putem na osnovu dijaloga strana, a u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. 

  Obraćajući se na ruskom, predsednik Vučić se zahvalio Rusiji i predsedniku Putinu na podršci Srbiji.

  "Srbija visoko ceni ruku prijateljstva koju nam je Putin pružio, želim mu uspeh da bi nastavio da sprovodi politiku jačanja veza među našim zemljama", rekao je Vučić.

  Srbija je, dodao je predsednik SRbije, na evropskom putu, ali je vojno neutralna i ne namerava da ulazi u vojne saveze. On je još jednom ponovio da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

  Predsednik Srbije je rekao da je Srbija posebno zahvalna Rusiji i Putinu na tri stvari. 

  "Prvo, što je Rusija u julu 2015. uložila veto u SB UN na predlog rezolucije o Srebrenici zbog čega Srbi nemaju žig genocidne nacije na čelu. Drugo, što samo zbog podrške Rusije Srbija ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju politikom mira, a treće zato što je Srbija dobila podršku da kao vojno neutralna zemlja, koja ne želi u bilo koji savez uključujući NATO, obnovi avijaciju i očuva neutralnost", rekao je Vučić. 

  Predsednik Vučić je rekao i da će Srbija na najvišem nivou uzeti učešća u obeležavanju 75. godina od Staljingradske bitke sledeće godine, kao i da je pozvao predsednika Putina u Beograd na otvaranje mozaika u Hramu Svetog Save. 

  Jedna od glavnih tema razgovora dvojice predsednika bila je jačanje saradnje u trgovinsko-ekonomskoj sferi, energetika, saobraćaj, ali i situacija na Balkanu.

  Sa srpske strane na sastanku su učestvovali predsednik Aleksandar Vučić i ministri Ivica Dačić, Aleksandar Antić, Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Srbije Dragutin Matanović. Sa ruske strane, pored predsednik Rusije Vladimira Putina, sastanku prisustvuju i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, vicperemijer Dmitrij Rogozin, pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov i Aleksandar Babakov, specijalni predstavnik predsednika Rusije za saradnju sa sunarodnicima u inostranstvu i zamenik predsednika spoljnopolitičkog odobra Saveta Federacije.

   

  Najnovije vesti
  • 16:55

   Sledeće godine je 75 godina od Staljingradske bitke i Srbija će na najvišem nivou uzeti učešća u njenom obeležavanju.

   Vučić je podsetio i da se Srbija uvek ponosila antifašističkom tradicijom.

   „Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, gotovo pola vlade Srbije.“

   Vučić je predsedniku Putinu čestitao praznik Službe bezbednosti Rusije.

   „Znam koliko je to važno za predsednika Rusije“, dodao je srpski predsednik. 

   „Danas je slava najvećeg broja Srba i moja slava“, rekao je Vučić. On je na kraju ocenio da su razgovori bili odlični.    

  • 16:54

   „Politika koju sprovodi rukovodstvo Srbije je suverena, nezavisna i odgovorna“, rekao je Vučić i čestitao ruskom narodu predstojeće praznike.

   „Predsednik Putin i ja imali smo sastanak u užem sastavu i u četiri oka, razgovarali smo o svim oblastima, razgovori su bili konstruktivni“, rekao je Vučić nastavljajući na srpskom. 

  • 16:53
   Radni sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kremlju 12.19.2017
   © AFP 2021 / Yuri KOCHETKOV / POOL / AF
  • 16:52

   Mi smo jedan od retkih naroda koji se pravedno odnosi prema našim ruskim prijateljima, naglasio je Vučić i dodao da ponosni srpski narod nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

  • 16:51

   „Srbija koristi sve više gasa“, rekao je Vučić, govoreći o ekonomskoj saradnji. „U ovoj godini promet roba je bio veći, ali i ja i predsednik Putin smatramo da postoji mogućnost daljeg povećanja. Još postoji mnogo mogućnosti da se poveća razmena obima.“

   „Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji, Srbija je zainteresovana za helikoptere i nadamo se da će o tome biti dogovora.“

  • 16:51

   Srbija je na evropskom putu, ali je vojno neutralna i ne namerava da ulazi u vojne saveze, ponovio je Vučić.

  • 17:06
   Hor Aleksandrov nastupa za predsednika Srbije

   Spektakl u Moskvi: Hor „Aleksandrov“ peva omiljenu pesmu srpskog predsednika

   Slavni ruski vojni ansambl „Aleksandrov“ priredio je spektakularan doček predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Moskvi.
   Dalje
  • 16:50

   „Srbija će uvek biti zahvalna predsedniku Putinu za mnogo stvari koje su nam bile važne, a naglasio bih momenat kada je Rusija stavila veto na rezoluciju u SB UN i tako sprečila da najstradalniji srpski narod dobije žig genocidnog. 

   Zahvaljujući podršci Rusije i naporima Vladimira Vladimiroviča Srbija i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju i sprovodi odgovornu politiku“, dodao je srpski predsednik.

  • 16:47

   Predsednik Srbije zahvalio je Putinu na toplom prijemu.

   „U ime Republike Srbije hteo bih da izrazim posebnu zahvalnost na podršci Rusije na očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. Rusija je oduvek bila prijatelj Srbije“, istakao je srpski predsednik.

   „Srbija se nikada nije mešala, niti će se mešati u unutrašnje poslove Ruske Federacije“, dodao je Vučić. „Srbija visoko ceni ruku prijateljstva koju nam je pružio predsednik Putin i mi mu želimo uspeh na predstojećim izborima“, naglasio je Vučić.    

    

  • 16:47

   Vučić se obratio na ruskom.

  • 16:46

   Rusija je zainteresovana za stabilizaciju na Balkanu, istakao je Putin.

   „Rusija će nastaviti da pruža podršku Srbiji kad je reč o Kosovu, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244. Rusija će podržati bilo kakvo zajedničko rešenje Srbije i Prištine o Kosovu. Uveren sam da će danas postignuti dogovori poslužiti daljem razvoju naših odnosa“, zaključio je Putin. 

    

  • 16:46

   „Posebnu pažnju posvetili smo pitanjima humanitarno-kulturne saradnje“, rekao je Putin i podsetio na rad na mozaicima u Hramu Svetog Save i nastup Ansambla Aleksandrov u Beogradu.

   On je dodao da je u Srbiji sve veće interesovanje za učenje ruskog jezika.

  • 17:15
   Turski tok

   Putin: Srbija može da postane važna karika u tranzitu gasa

   Srbija može da postane važna tranzitna zemlja za ruski gas pridružujući se projektu izgradnje gasovoda „Turski tok“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
   Dalje
  • 16:45

   Ruski predsednik naveo je kao primer saradnje Ruske železnice. Takođe je rekao da Rusija želi da produbi saradnju u sferi bankarstva, a vode se i ekspertske konsultacije o slobodnim trgovinskim zonama.

  • 16:44

   Naše kompanije su spremne da se uključe u obnovu drugih energetskih postrojenja u Srbiji.

  • 16:43
   Radni sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kremlju 12.19.2017
   Yuri KOCHETKOV / POOL / AF
  • 16:42

   „Razmena je ove godine porasla na milijardu i po dolara“, rekao je Putin.

   „Računamo na nove projekte u saradnji, prioritetna oblast je energetika“, rekao Putin.

   „Ove godine za četvrtinu se povećala potrošnja gasa“, precizirao je ruski predsednik. „Razrađuju se nove maršrute dostavljanja gasa“, dodao je Putin.

   „Srbija može da postane važna tranzitna zemlja za ruski gas i razrađuje se mogućnost učešća Srbije u projektu ’Turski tok‘.“

  • 16:42

   Naše zemlje će u februaru obeležiti 180. godišnjicu uspostavljanja odnosa, podsetio je Putin.

  • 17:05
   Radni sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kremlju
  • 16:41

   Putin: Razmenili smo mišljenja o međunarodnim problemima

   „Razgovori bili sadržajni“, ocenio predsednik Putin. „Ovo je prvi sastanak posle dolaska Aleksandra Vučića na mesto predsednika Srbije“, dodao je Putin.

  • 16:40

   Aneks ugovora o isporuci gasa Srbiji potpisali Dušan Bajatović i Aleksej Miler.   

  • 16:39

   Ministri rada Maksim Topiljin i Zoran Đorđević potpisali su dogovore o socijalnom osiguranju, a ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin i ministar ekonomije Srbije Goran Knežević potpisali su zajedničku deklaraciju o saradnji u oblasti ekonomske modernizacije.

   Osim toga, strane su usvojile memorandum o saradnji u oblasti turizma, uprava Kurske oblasti dogovorila se o ostvarivanju međunarodnih i spoljno-ekonomskih veza u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

  • 16:38

   U toku potpisivanje međudržavnih sporazuma

  • 16:18
   Radni sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kremlju
   © Foto : Kabinet predsednika Srbije
  • 16:17

   Predsednik Srbije zahvalio je Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije. „Zahvalan sam na svemu što ste učinili — Srbi cene i uvek će biti zahvalni za podršku i pomoć koju nam pružate“, rekao Vučić.

  • 16:16

   Putin je konstatovao da se odnosi razvijaju, posebno u oblasti privrede, i da rastu robna razmena i direktna ruska ulaganja. „Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu“, reči su dobrodošlice ruskog predsednika srpskom predsedniku.

  • 16:15

   Vučić i Putin na početku sastanka su iskazali zadovoljstvo ekonomskom i svakom drugom saradnjom i najavili su da će imati puno tema za razgovor tokom dvoipočasovnog sastanka.

  • 15:58
   Sastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina

   Sputnjik saznaje: Vučić spremio poseban poklon za Putina

   Srpski predsednik Aleksandar Vučić pokloniće ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pirotski ćilim, saznaje Sputnjik.
   Dalje
  • 15:56

   U toku je sastanak predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Kremlju. Nakon sastanka očekuje se zajednička konferencija za medije.

  Uživo
  Putin i Vučić u Kremlju: Razrađujemo učešće Srbije u Turskom toku
  +
  Tagovi:
  konferencija za medije, Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga