17:52 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 461
  Pratite nas

  Borbeno iskustvo u Siriji steklo je više od 48.000 vojnika ruske armije, a više od 14.000 njih dobilo je državne nagrade, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na proširenom kolegijumu resornog ministarstva.

  Prema njegovim rečima, 80 odsto posada operativno-taktičke i 95 odsto posada vojne avijacije izvelo je od 100 do 120 borbenih letova.

  Šojgu je prethodno rekao da će Rusija u Siriji ostaviti tri bataljona vojne policije, dve vojne baze u Hmejmimu i Tartusu i Centar za pomirenje zaraćenih strana.

  Kako je rekao, to je neophodno kako bi u Siriji bili podstaknuti politički proces rešavanja konflikta i uspostavljanje mira.

  On je precizirao da će u skladu sa međunarodnim sporazumima u avio-bazi u Hmejmimu ostati avijaciona grupa, dok će u pomorskoj bazi u Tartusu ostati tehnička služba neophodna za njeno održavanje.

  Šojgu je ruskom predsedniku Vladimiru Putin podneo izveštaj i o realizaciji njegovog naređenja o vraćanju ruskih trupa iz Sirije, rekavši da je povlačenje u potpunosti realizovano.

  „Vaše naređenje o vraćanju ruskih trupa iz Sirije je izvršeno. Iz Sirije su vraćeni 36 aviona, četiri helikoptera, šest bombardera TU-22 i snage za specijalne operacije“, precizirao je Šojgu.

  Tagovi:
  povlačenje vojske, Sergej Šojgu, Vladimir Putin, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga