08:00 01 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 120
  Pratite nas

  Borcima DAEŠ-a u Siriji zadat je odlučujući udarac, jasno je da je glavna borba završena, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Primećujemo pozitivne promene u Siriji. Zadat je odlučujući udarac DAEŠ-u. I iako neki teroristi koji su pobegli sa bojnog polja pokušavaju ili da se pregrupišu u Siriji, ili da pobegnu u inostranstvo, jasno je da je glavna borba završena“, istakao je Lavrov na sastanku sa liderom sirijskog opozicionog bloka Sutra Sirije Ahmad Džerba. 

  „Sada je glavni antiteroristički zadatak poraz Nusra fronta“, dodao je Lavrov.

  On je napomenuo da sirijska vojska sa svojim saveznicima uz podršku Rusije „potiskuje teroriste“.

  „Ali oni i dalje pružaju otpor, između ostalog, prema našim informacijama, zahvaljujući dobijanju spoljne pomoći. Međutim, kako je rekao naš predsednik, u slučaju recidiva terorističke aktivnosti, aktivno ćemo podržati akcije sirijske vojske uz pomoć naše avijacije. U tu svrhu doneta je odluka, koja se oslanja na međudržavni sporazum sa Damaskom, o mestima stalnog raspoređivanja ruskih oružanih snaga u Tartusu i Hmejmimu“, dodao je ministar.

  Govoreći o nacionalnom dijalogu Sirije Lavrov je rekao da je na Kongres nacionalnog dijaloga pozvana spoljna opozicija koja učestvuje u pregovorima u Ženevi.

  Prema njegovim rečima, inicijativa za sazivanje Kongresa nacionalnog dijaloga Sirije dobija široku podršku među Sirijcima koji žive u svojoj zemlji, kao i među liderima različitih plemena.

  Prezident Sirii Bašar Asad vo vremя vыstupleniя pered diplomatami
  © AP Photo / Syrian Presidency Facebook page

  „Na Kongres su pozvani strana opozicija, među kojima su i oni koji su se pridružili delegaciji u pregovorima sa vladom na ženevskoj platformi“, dodao je Lavrov.

  Sa svoje strane, lider opozicionog sirijskog pokreta Sutra Sirije, Ahmad Džerba, izjavio je da računa na intervenciju Rusije da bi se ispravila složena situacija u zoni deeskalacije u Istočnoj Guti.

  „Što se tiče zona deeskalacije, u nekima od njih smo direktno uključeni i neke zone izazivaju zabrinutost, a naročito ono što se dešava u Istočnoj Gutu. Tamo je zaista složena humanitarna situacija, koja može da se nazove katastrofom“, istakao je Džerba.

  „Računamo na napore i pomoć Rusije u ispravljanju ove situacije“, dodao je sirijski opozicionar.

  Slično:

  Moskva: Počelo raspoređivanje u Tartusu i Hmejmimu
  Putin: Imamo dve baze u Siriji, ako zatreba...
  Tagovi:
  DAEŠ, Ahmad Džerba, Sergej Lavrov, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga