08:07 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 720
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je izmene u Krivičnom zakoniku na osnovu kojih se uvode strože kazne za vrbovanje terorista, uključujući doživotni zatvor. U Krivični zakonik Rusije uvodi se pojam „propaganda terorizma“, a zakon je objavljen na zvaničnom internet-portalu za pravne informacije.

  Dokument uvodi strože kazne za finansiranje terorizma, kao i za vrbovanje terorista, njihovo naoružavanje ili obuku radi izvršenja terorističkih napada. 

  Počinioci ovakvih zločina biće kažnjavani zatvorom od osam do 20 godina i novčanim kaznama. U ovom trenutku za ovakve zločine prediđena je kazna lišavanja slobode u roku od pet do 10 godina. 

  Ako su ovi zločini izvršeni uz zloupotrebu službenog položaja, predviđena je kazna zatvora od 10 do 20 godina, uz novčanu kaznu od 500.000 do milion rubalja ili doživotna kazna zatvora. 

  Do sada su ovi zločini kažnjavani zatvorom od osam do 15 godina. 

  Zakonom se uvodi i termin „propaganda terorizma“. Za propagiranje terorizma uvodi se novčana kazna od 100.000 do 500.000 rubalja ili zatvorska kazna od dve do pet godina. 

  Za te iste zločine, izvršene uz korišćenje medija, elektronskih ili informaciono-telekomunikacionih mreža, uključujući internet, predviđena je maksimalna zatvorska kazna do sedam godina.

   

   

   

  Tagovi:
  krivični zakonik, terorizam, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga