18:38 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11490
  Pratite nas

  Moskva je upozorila Vašington da ne pokušava da se meša u unutrašnje poslova Irana, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov i istovremeno je optužio SAD da žele da iskoriste postojeću situaciju kako bi podrile nuklearni sporazum sa Teheranom.

  „Upozoravamo SAD da ne pokušavaju da se mešaju u unutrašnje poslove Islamske Republike Irana“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, protesti u Iranu su unutrašnja stvar „koja privlači pažnju međunarodne javnosti“.

  „Ipak, uprkos brojnim pokušajima da se iskrivi suština onoga što se događa, siguran sam da će naš sused (Iran), zemlja koja nam je prijateljska, biti u stanju da prevaziđe tekuće teškoće kao snažna zemlja i pouzdan partner u rešavanju raznih problema, uključujući one koji se odnose na dalju primenu Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA — nuklearni sporazum)“, rekao je Rjabkov.

  On je, takođe, ocenio da SAD namerno koriste situaciju u Iranu kako bi podrile održivost sporazuma, kojim je Teheran, u zamenu za ukidanje sankcija, odustao od razvoja svog nuklearnog programa.

  „Sadašnja situacija u kojoj Vašington popušta iskušenju da iskoristi trenutak i pokrene nova pitanja u vezi sa JCPOA, svedoči o namernom pokušaju da se podrije privrženost globalne zajednice tom sporazumu“, ocenio je on.

  Rjabkov je dodao i da rad Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nema nikakve veze sa unutrašnjim procesima u Iranu, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

  Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je ranije izjavila da će SAD pokrenuti inicijativu da u sedištima UN u Njujorku i Ženevi narednih dana bude održana debata o situaciji u Iranu.

   

  Tagovi:
  Iran, svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga