03:25 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 811
  Pratite nas

  Hiljade vernika okupilo se na liturgijama u Moskvi i Sankt Peterburgu. Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je jedan od glavnih hrišćanskih praznika u crkvi Svetog Simeona i Ane u Sankt Peterburgu.

  Božiću prethodi 40-dnevni božićni post koji počinje 28. novembra i završava se 7. januara.

  Božićni post ustanovljen je da bi se do Božića ljudi fizički i duhovno očistili pokajanjem, molitvama i uzdržavanjem od hrane, strasti, poroka, uvreda, zla i drugih grehova.

  U hijerarhiji praznika Ruske pravoslavne crkve, Božić zauzima drugo mesto, posle Uskrsa, i posvećen je sećanju na rođenje Isusa Hrista, koga je rodila Devica Marija.

  Prema hrišćanskom veroučenju, Isus Hristos je Sin Božji, koga je u Vitlejemu rodila Devica Marija. Posle Blagovesti, Marija se verila za Josifa. Imperator Oktavijan Avgust naredio je popisivanje stanovništva, pa su Josif i Marija iz Nazareta krenuli u Vitlejem. Zbog gužvi u gradu nisu mogli da nađu mesto u svratištima, te su na kraju završili u pećini ili štali, gde se Hrist rodio.

  Slično:

  Ruski patrijarh pozvao na činjenje dobrih dela
  Irinej: Da ovaj Božić donese mir i slogu
  Tagovi:
  Božić, liturgija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga