19:02 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 270
  Pratite nas

  Potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj izjavio je da će u Rusiji kao medij strani agent biti smatrani, između ostalog, i blogeri koji dobijaju novac od stranih vlada, ako za to postoje odgovarajući dokazi.

  Pod dejstvo predloženih normi „potpašće bloger koji prima novac od strane vlade, na primer, preko fonda koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, a prima novac za širenje informacija iz njihovih izvora“, izjavio je ruski poslanik na sastanku Odbora Državne dume Rusije za informacionu politiku, informacione tehnologije i komunikacije, na kojem je razmatran odgovarajući nacrt zakona.

  „Radi se o fizičkim licima koja obavljaju delatnost kao mediji, gde između ostalog spadaju i blogeri, uz dokaz o inostranom finansiranju i znakovima koji ga izjednačavaju sa medijima stranim agentima“, precizirao je Tolstoj.

  Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je početkom decembra Ministarstvu pravde Rusije da u registar uvede medije strane agente. Taj status može da dobije svaki strani medij koji se finansira ili dobija imovinu iz inostranstva. Zakon se neće odnositi na rad ruskih medija.

  Mediji koji budu proglašeni za strane agente treba na odgovarajući način da obeležavaju materijale i predstavljaju izveštaje. Za grubo kršenje zakona Državna duma je predložila novčanu kaznu za pravna lica od 5 miliona, a za fizička 100.000 rubalja.

   

  Slično:

  SAD traže od Sputnjikove partnerske kompanije da se registruje kao strani agent
  Rusija ograničava rad medija onih zemalja koje ograničavaju njene medije
  Tagovi:
  strani agenti, zakon, mediji, Državna duma Rusije, Petar Tolstoj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga