19:23 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 402
  Pratite nas

  U slučaju da se potvrdi diskriminacija prema televiziji RT u Francuskoj za francuske državne medije mogao bi da se primeni princip reciprociteta, izjavio je za Sputnjik predsedavajući Odbora za zaštitu državnog suvereniteta Saveta federacije Andrej Klimov.

  „Naša ambasada u Francuskoj treba da razmotri i razjasni šta je razlog za takve odluke“, istakao je Klimov.

  Prema njegovim rečima, ako naše diplomate razjasne da je to državna politika prema ruskim medijima, onda „za francuske medije može biti primenjen princip reciprociteta, koji je već predviđen našim zakonom“.

  Senator je naglasio da se princip reciprociteta može primeniti na državne medije svih zemalja u kojima se ograničavaju prava naših novinara. To je recipročna mera i nacionalnost ovde nije bitna. „Ali prvo moramo da razumemo razloge za odluku o ’RT Frans‘. Mi smo pravna država i naše odluke moraju da budu proverene“, zaključio je senator.

  Sa svoje strane, portparol Saveza novinara Rusije, Jan Radzevič, izjavio je da je odbijanje Jelisejske palate da akredituje novinara „RT Frans“ još jedan neprijateljski korak u suprotnosti sa principima slobode govora.

  Studio RT u Parizu
  © REUTERS / Gonzalo Fuentes

  „Nažalost, praksa nepuštanja novinara televizije ’RT Frans‘ na zvanične događaje se nastavlja. Savez novinara Rusije izražava krajnju zabrinutost zbog ovih jasno neprijateljskih koraka koji su u direktnoj suprotnosti sa načelima slobode govora i pristupa informacijama, o čijoj su posvećenosti više puta govorile francuske vlasti“, istakao je Radzevič.

  Ranije je objavljeno da novinaru televizije „RT Frans“ nije dozvoljen ulazak u Jelisejsku palatu u kojoj se 15. januara održavao brifing portparola francuskog predsednika Emanuela Makrona. 

  Slično:

  Glavna urednica RT: „Francuska inteligencija“ udara po slobodi
  Napad na ruske medije i u Francuskoj: Siguran odgovor Moskve
  Tagovi:
  recipročne mere, RT Frans, Andrej Klimov, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga