23:47 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1180
  Pratite nas

  Pariz ne može da traži od Moskve da isplati ruske hartije od vrednosti iz carskog vremena, rečeno je Sputnjiku u Ministarstvu za ekonomiju Francuske.

  Francusko Ministarstvo za ekonomiju se uzdržalo od svih pretenzija prema ruskoj strani po pitanju carskog dug, ali je saopštilo da ne može da zabrani svojim građanima da se bore za vraćanje novca koji se njima duguje.

  „Sporazum koji su dve države zaključile ne onemogućava francuskim fizičkim licima koja su čak i dobila kompenzaciju pravo da traže vraćanje duga. Država nije vezana nikakvim obavezama pred zajmodavcima. Međudržavni sporovi su eliminisani“, izjavilo je Ministarstvo finansija.

  Oko 400 hiljada francuskih državljana obratilo se 15. januara Međunarodnoj federativnoj asocijaciji držaoca ruskih zajmova sa zahtevom da Rusija vrati dugove koje je 1918. godine ukazom otpisao Vladimir Lenjin. Radi se o 15 milijardi franaka (oko 53 milijarde evra u današnjoj vrednosti) koje su u drugoj polovini 19. veka investirane u ruske železničke kompanije, a nisu vraćene.

  Podsetimo, Rusija i Francuska su 1997. godine zaključile sporazum po kom je Moskva isplatila više od 330 miliona evra duga i time je to pitanje, na državnom nivou, zatvoreno.

  Tagovi:
  dug, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga