22:00 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 111
  Pratite nas

  Zakon o reintegraciji Donbasa koji je usvojio Kijev značajno će zakomplikovati situaciju u Ukrajini, smatra stalni predstavnik Rusije u Kontakt-grupi za rešavanje situacije u Donbasu Boris Grizlov.

  Grizlov je naveo da usvajanje tog zakona za Rusiju, koja je proglašena za „agresora“, predstavlja još jedan dokaz da Kijev ne želi da pronađe politički kompromis i ispuni svoje obaveze.

  „Štaviše, u toku je pokušaj da se prebaci odgovornost na Rusiju. Za evropske partnere ovo je signal o želji Kijeva da izbegne neprijatne Minske sporazume“, rekao je Grizlov.

  On je naglasio da je tim zakonom zapravo formirana nova realnost u procesu rešavanja situacije na jugoistoku Ukrajine i uništena konstrukcija na kojoj je izgrađen dijalog u Minsku.

  „Međutim, jasno je da je izabrani put lažan i da će značajno zakomplikovati situaciju u Ukrajini. Rusija ostaje posvećena Minskim sporazumima i poziva Kijev da se vrati na ispunjavanje svojih obaveza. Ne postoji alternativa za ’Minsk 2‘“, dodao je on.

  Usvajanje zakona znači da Kijev računa na vojno suzbijanje Donbasa, smatra Grizlov.

  „U zakonu se ne spominju Minski sporazumi, kao ni garancije za njihovo sprovođenje od strane Kijeva. Faktički je izabran put suprotan mirnom političkom rešenju sukoba, koji je nametnula ’stranka rata‘ i pozdravio predsednik Ukrajine“, istakao je Grizlov.

  On je napomenuo da u ovom kontekstu nema razumevanja kako Kijev namerava da ispuni svoje političke i druge obaveze sadržane u paketu mera, koji je odobren rezolucijom Saveta bezbednosti UN, odlukama Kontakt-grupe i normandijskim formatom.

  „Umesto ukidanja blokade i normalizacije humanitarne situacije, računa se na ratno stanje. Umesto političkih odluka o posebnom statusu za Donbas, amnestiji i slobodnim izborima, računa se na vojno suzbijanje Donbasa“, istakao je on.

  Grizlov smatra da za Donbas ovo predstavlja signal o nesposobnosti Kijeva na kompromis i znak za pripremu za odbranu.

  Parlament Ukrajine usvojio je predlog predsednika Petra Porošenka o reintegraciji Donbasa, u kojem se Rusija naziva „agresorom“. Prema zakonu, teritorije Donbasa koje ne kontroliše Kijev smatraju se „okupiranim“. Iz dokumenta je isključena tačka o prioritetnom značaju implementacije Minskih sporazuma za rešavanje sukoba. Moskva je više puta saopštila da ne predstavlja stranu u unutrašnjem sukobu i da nije uključena u događaje u Donbasu, kao i da je zainteresovana za prevazilaženje političke i ekonomske krize u Ukrajini.

   

  Slično:

  Vrhovna rada odbila da prekine diplomatske odnose sa Rusijom
  Rada odbila da prizna DNR i LNR za terorističke organizacije
  Tagovi:
  zakon o reintegraciji Donbasa, Boris Grizlov, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga