12:35 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4401
  Pratite nas

  Rusija očekuje od američkih vlasti da prekinu praksu podržavanja „pećinskog nacionalizma“ u Ukrajini i u drugim državama Istočne Evrope, objavljeno je iz ruske ambasade u Vašingtonu nakon napada ekstremista na zgradu ruskog kulturnog centra „Rosotrudničestvo“ u Kijevu i dve banke.

  Kako su naveli u diplomatskoj misiji, ovakvi događaji su praćeni „pogromima, eskalacijom, pojavom ksenofobije i ekstremizmom“.

  U ambasadi su podsetili da sledeće nedelje počinje parlamentarna skupština OEBS-a.

  „Američki parlamentarci će imati odličnu priliku da se izjasne o ovom pitanju, tim pre što je pogromom rukovodio njihov kolega — poslanik Vrhovne rade iz ’Radikalne partije‘ Andrej Lozovoj“, navodi se u saopštenju.

  Diplomate su naglasile da je radikalni nacionalizam u Ukrajini podignut na rang državne politike.

  „U uslovima velikih nesuglasica unutar države, političkih turbulencija i socijalnog nezadovoljstva kijevske vlasti aktivno predstavljaju Rusiju kao spoljnog neprijatelja“, saopštili su u ambasadi.

  Ruska strana se obratila OEBS-u sa zahtevom da operativno reaguje na flagrantnu pojavu agresivnog nacionalizma i objavi vanredni izveštaj o događaju kako bi o ovom „varvarstvu“ saznale sve države — članice organizacije.

  U nedelju je neonacistička grupa „Organizacija ukrajinskih nacionalista“ razbila prozore i oštetila vrata zgrade „Rosotrudničestva“ (Ruskog centra nauke i kulture) u Kijevu. Oni su bacali metalne predmete i kamenje na prozore. Nakon što su porazbijali prozore, mladići su počeli da razbijaju kancelariju „Alfa banke“ u blizini. Nacionalisti su, uzvikujući antiruske parole, napali i kancelariju „Zberbanke Rusije“, koja se nalazi stotinak metara od Ruskog centra.    

  Tagovi:
  Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga