13:38 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  0 020
  Pratite nas

  Situacija u Istočnoj Guti u Siriji nastavlja da se zaoštrava, bez obzira na rezoluciju SB UN o prekidu vatre. Militanti koji su aktivni u ovom regionu drže na stotine taoca, uključujući žene i decu, a stanovnicima ne dozvoljavaju da napuste enklavu, saopštio je načelnik Centra za mirenje zaraćenih strana na teritoriji Sirije general Jurij Jevtušenko.

  „Bez obzira na usvojenu rezoluciju SB UN o uspostavljanju 30-dnevnog režima prekida vatre na teritoriji Sirije, situacija u Istočnoj Guti nastavlja da se zaoštrava“, rekao je ruski general.

  Prema podacima Centra, nezakonite formacije koje dejstvuju pod jedinstvenom komandom nastavljaju da krše režim prekida vatre.

  „Pritom, oni drže stotine talaca, uključujući žene i decu, a vrše i represiju nad civilima, ne dozvoljavajući im da izađu iz ove enklave“, naglasio je Jevtušenko.

  Savet bezbednosti UN je u subotu usvojio Rezoluciju 2401, kojom se od svih strana traži da „odmah prekinu sukobe“ i obavežu se da obezbede dugu humanitarnu pauzu od najmanje trideset dana na čitavoj teritoriji Sirije, kako bi se omogućila bezbedna i nesmetana isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija teško bolesnih i ranjenih. 

  Tema:
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga