11:26 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Trka za Kremlj (21)
  11584
  Pratite nas

  Vladimir Putin je pragmatičar, a ne avanturista, rekao je u intervjuu ta „T onlajn“ nemački istoričar i profesor Berlinskog univerziteta Jorg Baberovski. Prema njegovim rečima, šef Kremlja je predvidljiv i „igra“ samo kad može da pobedi i radi jedne misije neće žrtvovati čitavu državu.

  Čak i ako predsednički izbori u Rusiji i budu „apsolutno slobodni“, Rusi će ipak glasati za Vladimira Putina, rekao je Baberovski.

  „Treba da se radujemo što je Putin na vlasti. Političari na Zapadu smatraju da bi Rusi izabrali liberale ili zelene ako bi imali priliku. To je potpuno pogrešno gledište. U slučaju slobodnih izbora većinu glasova bi dobili neofašisti i komunisti. Kada bi neko čuo Alekseja Navaljnog kako govori o ljudima iz Centralne Azije i sa Kavkaza zapitao bi se nije li je Putin bolja opcija“, naveo je Baberovski.

  Prema rečima nemačkog političara, na Zapadu ne shvataju da se i „bez slobodnog izbora može živeti srećno i zadovoljno“.

  „Zato su mnogi Rusi i razočarani u Evropljane koji ne žele da priznaju da se u Rusiji mnogo toga promenilo nabolje“, objasnio je Baberovski.

  „Setite se da je upravo stabilnost uslov za nastanak društveno-građanskih i demokratskih struktura koje se sada formiraju u Rusiji. Nije pogrešno sve što se radi u Rusiji pod Putinovom vlašću. Zašto je to tako teško razumeti?“, izrazio je svoje negodovanje profesor Berlinskog univerziteta.

  Osim toga, šef Kremlja Vladimir Putin je „mnogo predvidljiviji“ od predsednika SAD Donalda Trampa, naglašava Baberovski.

  „Putin je pragmatičar i bio je pripadnik specijalne službe. On igra samo kad može da pobedi. On nije avanturista i neće žrtvovati Rusiju samo radi jedne misije. On ne želi da menja Rusiju kao što Erdogan to radi sa Turskom. On je zainteresovan za stabilnost i bezbednost unutrašnjeg poretka u zemlji, kao i za povećanje uticaja Rusije na međunarodnoj areni. To je njegov cilj i on je predvidljiv. Na to se svako može osloniti. Sa te tačke gledišta Putin je pouzdan partner“, konstatovao je nemački istoričar.

   

  Tema:
  Trka za Kremlj (21)
  Tagovi:
  izbori, predsednički izbori u Rusiji, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga