14:05 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  43631
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija pravi novo oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog PRO na teritoriji drugih država.

  Ime za to oružje zasad nije izabrano, „očekujemo predlog Ministarstva odbrane“, rekao je ruski predsednik, obraćajući se prisutnima u Federalnoj skupštini.

  Kao primer efikasnog oružja, Putin je naveo ruske rakete „Sarmat“, ocenivši da čak ni perspektivni sistemi PRO nisu smetanja za njih.

  „Pri težini od preko 200 tona, ona ima kratki aktivni deo leta, što otežava njegovo presretanje sistemima PRO“, rekao je šef države.

  Niko nema takvo oružje, naveo je predsednik. Kada se pojavi, „naši momci će napraviti nešto novo“, dodao je on.

  Komentarišući akcije SAD prema Rusiji, Putin je rekao da se u blizini ruskih granica nalazi pet krstarica i 30 razarača.

  „U sastav pomorske grupe sistema američkog PRO ulazi pet krstarica i 30 razarača koji se nalaze u blizini ruskih granica“, rekao je Putin.

  Tokom Putinovog govora, na dva velika video-bima prikazano je novo strateško naoružanje.

  1. Sistem „Kinžal“ (Bodež)   
  2. „Avangarda“

  Ruski predsednik kaže da je supersonični sistem „Kinžal“ već uspešno testiran i da nalazi se u vojsci na jugu zemlje.

  „Važno je stvaranje visokopreciznog avijaciono-raketnog kompleksa koji nema sebi ravnog u svetu. On je uspešno testiran i već se od 1. decembra prošle godine nalazi na aerodromima Južnog vojnog okruga“, rekao je Putin.

  Prema njegovim rečima, novo rusko oružje može da manevriše u slojevima atmosfere.

  „Ono će biti praktično neuhvatljivo. Brzina će biti supersonična. Biće kao meteor“, rekao je Putin, dodajući da je to oružje je zasad dobilo ime „Avangarda“.

  Tagovi:
  rusko oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga