05:34 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1310
  Pratite nas

  Poslanik holandskog parlamenta i lider Partije slobode, Gert Vilders, u intervjuu za RT je izjavio da se divi načinu na koji predsednik Rusije Vladimir Putin brani interese ruskih građana.

  „Vladimir Putin je lider, šta god o njemu mislili. Ja kritikujem mnogo stvari u vezi sa njegovom politikom. Ali ga pozdravljam, kao što pozdravljam i g. (predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda) Trampa, jer su oni lideri koji zastupaju interese ruskog i američkog naroda“, rekao je Vilders.

  Holandski političar smatra da Evropi nedostaje takvih lidera. Vilders je istakao da Evropi, koju čini skoro 30 zemalja, nedostaje osećanje svesti i identiteta, zbog čega su Putin i Tramp bolji od evropskih vođa.

  Vilders, koji je trenutno u poseti Rusiji, veliki je protivnik nacionalizma i veruje da je Evropska unija pogrešila kada je prešla iz ekonomske u političku uniju, oduzimajući nacionalnim vladama deo ovlašćenja. Dobijena erozija kontrole nad stvarima poput budžetske ili imigracione politike grupi neizabranih članova Evropske komisije pokazala se kao katastrofalna i potencijalno egzistencijalna pretnja za članice EU, smatra on. Vilders pokušava da usmeri Holandiju van Evropske unije, onako kako je Velika Britanija učinila sa bregzitom, ali još uvek nije dobio podršku javnosti za takav dramatičan potez.

  Političar je došao u Rusiju sa ciljem da izgradi mostove u atmosferi animoziteta između Moskve i Zapada, koju je opisao kao opasnu i često iracionalnu.

  Rusija je „zemlja sa kojom imamo mnogo zajedničkog, imamo mnogo zajedničkih interesa i ja je ne smatram neprijateljem. Postoji mnogo neprijateljstva, previše neprijateljstva. Rusija nije naš neprijatelj. Ruski narod sigurno nije naš neprijatelj. Trebalo bi da se bolje razumemo, da radimo zajedno“, istakao je Vilders. 

  Slično:

  Rusija ne moli da joj se ukinu sankcije
  Ponovo dežurni krivci: Amerikanci optužili Rusiju za hakovanje Olimpijade
  Tagovi:
  lider, saradnja, Gert Vilders, Vladimir Putin, EU, Holandija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga