20:35 15 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  182146
  Pratite nas

  Rusija je trebalo da predvidi velike geopolitičke promene širom sveta nakon ujedinjenja Nemačke, ali se pokazala nesposobnom za to, jednostrano gubeći tlo pod nogama, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarac „Svetski poredak 2018“.

  „Ne samo što smo doprineli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoevropskih zemalja, očekujući da će NATO prestati da postoji sa okončanjem Varšavskog ugovora ili da se, u svakom slučaju, više neće širiti, kao što nam je blagovremeno rečeno, i da će se dogoditi neke tektonske promene u načinu na koji smo komunicirali“, rekao je Putin.

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Sergeй Guneev

  Kako je istakao, to se na kraju nije dogodilo, te su ruske vlasti konstatovale da je u toku geopolitička borba pod plaštom ideoloških napetosti.

  Putin je ukazao na talas širenja NATO-a ka Istoku, na podsticaj SAD koji je kasnije usledio, a u tom kontekstu je naveo vazdušne napade protiv bivše Jugoslavije, koji su prošli bez sankcija Saveta bezbednosti UN, vojne operacije u Iraku i Avganistanu, kao i eskalaciju verskog ekstremizma u Severnom Kavkazu.

  „To se dešavalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali to je trebalo da očekujemo. Pa ipak, blago rečeno, mi smo pokazali nesposobnost i neuspeh da shvatimo šta će se dogoditi sa zemljom i širom sveta nakon našeg jednostranog uzmicanja“, istakao je ruski predsednik.

  On je naveo i da su tada mnogi saveznici Istočne Nemačke u zapadnom bloku dovodili u pitanje ujedinjenje sa Zapadnom Nemačkom, a sumnje su izražavane i u SAD.

  „U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno sprečavati ujedinjenje ukoliko nemački narod to želi. I tako je Rusija u tome pomogla, prilično nesebično“, zaključio je Putin.

   

  Tagovi:
  ujedinjenje, NATO, bombardovanje, Vladimir Putin, Jugoslavija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga