23:01 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2128
  Pratite nas

  Specijalni predstavnik Stejt departmenta SAD za Ukrajinu Kurt Volker smatra da je mogućnost da se prekine sukob u Donbasu i da se uspostavi mir u tom regionu u rukama Rusije.

  „Lopta je sada na ruskom delu terena. Utvrdili smo određene parametre u vezi s mirovnim snagama. Razgovarali smo o njihovom razmeštanju, uključujući geografiju i pojačavanje mandata. U tome smo dobili široku podršku evropskih partnera, članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kada sam se prethodni put sreo s pomoćnikom ruskog predsednika Vladimirom Surkovom u januaru, razgovarali smo o ovim predlozima i sada čekamo reakciju“, rekao je Volker u intervjuu agenciji „Ukrinform“.

  Volker je, u kontekstu Zakona o reintegraciji Donbasa koji je usvojila Ukrajina, istakao važnost promene statusa vojne operacije u Donbasu.

  „Posebnu odredbu ovog zakona predstavlja važno pitanje o promeni statusa vojne operacije. Nekorektno je to posmatrati samo kao antiterorističku operaciju. To je rat koji je Rusija izazvala na ukrajinskoj teritoriji. Ukrajina koristi sopstvene oružane snage za svoju zaštitu. Iz toga sledi da to mora biti rešeno u svakom slučaju“, dodao je Volker.

  Predsednik Ukrajine Petro Porošenko ranije je potpisao Zakon o reintegraciji Donbasa, u kojem je Rusija nazvana agresorom, a teritorije koje nisu pod kontrolom Kijeva proglašene su okupiranim. 

  Tagovi:
  mir, mirovna misija, primirje, Kurt Volker, Vladislav Surkov, Ukrajina, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga