22:21 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  92134
  Pratite nas

  Ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da London ne želi novi „hladni rat“ niti smatra da Rusija predstavlja pretnju po postojanje Ujedinjenog Kraljevstva.

  Šef britanske diplomatije Boris Džonson smatra da predsednik Rusije Vladimir Putin koristi Svetsko prvenstvo u fudbalu za poboljšanje imidža Rusije. On se složio sa jednim od poslanika da ovo što se sada dešava dosta liči na to kako je Hitler iskoristio Olimpijske igre 1936. godine u Berlinu.

  „Da, mislim da poređenje sa 1936. godinom apsolutno stoji“, rekao je ministar.

  Međutim, on je primetio da ne bi bilo u redu lišiti reprezentaciju Engleske učešća na prvenstvu. 

  Džonson je dodao da je tajming napada na bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegovu kćerku koji su otrovani nervnim gasom u južnoj Engleskoj verovatno je povezan sa izbornom pobedom ruskog predsednika Vladimira Putina. 

  „Želim jasno da kažem: ne želimo da ulazimo u novi ’hladni rat‘, to bi bilo veoma tužno… Odrastao sam sa iskrenim strahom da će naša zemlja biti uništena u nuklearnom napadu. Ne mislim se nalazimo pred pretnjom našem postojanju, ali ipak se radi o pretnji“, rekao je Džonson, govoreći pred međunarodnim komitetom britanskog parlamenta i odgovarajući na pitanje kakva vrsta pretnje dolazi od Rusije.

  Džonson je dodao da situacija sa incidentom u Solsberiju ne podrazumeva da svi kontakti sa Rusijom treba da budu prekinuti.

  „Verujem da se, bez obzira na sve, mnogi u Rusiji oduševljavaju Velikoj Britanijom“, rekao je on.

  Ministar je izjavio da London namerava da nastavi sa pružanjem ruke prijateljstva Rusima i da sankcije Velike Britanije nisu usmerene protiv običnih građana Rusije.

  Džonson nije saopštio imena bogatih Rusa koji imaju svoju imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koji bi mogli da budu osumnjičeni za korupciju.

  Tagovi:
  Boris Džonson
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga