07:19 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3022
  Pratite nas

  Prvi predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov izjavio je da pozdravlja razgovor lidera Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimira Putina i Donalda Trampa, i da se nada da se to neće ograničiti samo na retorici.

  Vladimir Putin i Donald Tramp
  © REUTERS / Sputnik/Alexei Druzhinin, Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court

  On je naglasio da je neophodno nadoknaditi vreme izgubljeno 2017. godine, kada nije bilo dijaloga između dve zemlje, a ovaj razgovor mogao bi biti „tračak nade“. 

  „Ja to pozdravljam. Razgovarali su čitav sat vremena, što je samo po sebi značajno. Nadam se da se stvar neće ograničiti samo na retorici“, odgovorio je Gorbačov na pitanje Sputnjika da li se ovaj telefonski razgovor može smatrati obnavljanjem dijaloga dveju zemalja, na šta je sam političar više puta pozivao.

  „Izgubili smo 2017. godinu, nije bilo dijaloga. Sada moramo da nadoknadimo propušteno. Možda je ovo tračak nade. Pozivam sve da to podrže“, naglasio je Gorbačov.

  On je dodao da je pažljivo pročitao informacije o ovom razgovoru, tokom kojeg je pokrenut veliki broj problema — Sirija, Ukrajina, Korejsko poluostrvo, ekonomija i energetika. 

  „To je dobro, ali glavna stvar na koju sam obratio pažnju je da počinju pripreme za sastanak na najvišem nivou, pri čemu, verovatno u punom formatu, a ne ’na marginama‘. To je pod jedan. A pod dva, ponovo je u centru pažnje problem obuzdavanja trke u naoružanju i strateške stabilnosti“, istakao je bivši sovjetski lider.

  Bivši predsednik Sovjetskog Saveza pozvao je da se razgovori vode na ravnopravnim osnovama, smanje arsenali i razmatraju vojne doktrine koje su, kako je rekao, dobile opasan karakter.

  On je podsetio da su nuklearni arsenali i dalje ogromni, iako je od sastanka u Rejkjaviku likvidirano 85 odsto nuklearnog oružja.

  „Ali razvija se nova trka o naoružanju. Sa time niko ne može da se složi. Sudeći po nekim izjavama obojice predsednika, oni to shvataju ozbiljno. Moraju se voditi pregovori, smanjiti arsenali, i to na ravnopravnoj osnovi. I da se ima na umu krajnji cilj: oslobađanje od nuklearnog oružja“, rekao je Gorbačov.

  „Još jedna važna tema je razmatranje vojnih doktrina. One su dobile opasni karakter“, dodao je bivši predsednik SSSR-a. 

  Slično:

  Tramp pozvao Putina
  Susret dvojice lidera koji bi mogao da promeni svet: Jedna tema ostaće „kost u grlu“
  Tagovi:
  trka u naoružanju, telefonski razgovor, dijalog, Donald Tramp, Mihail Gorbačov, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga