00:59 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak protiv ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova zbog ometanja Rusa da glasaju na predsedničkim izborima u Rusiji, saopštila je portparolka IK Svetlana Petrenko.

  Ukrajinska policija je 18. marta blokirala ulaz u rusku ambasadu u Kijevu i konzulate u Odesi, Harkovu i Lavovu. Rusima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na predsedničkim izborima. Prema podacima istrage, naređenja je izdao Avakov. Postupak protiv njega zaveden je prema članu 12 Krivičnog zakona Ruske Federacije.  

  Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je odluka Ukrajine neviđena, suprotna međunarodnim normama o ljudskim pravima, uključujući odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 1950. godine i ne spada u opšte prihvaćene predstave o civilizovanim zemljama.

  „Ono što su Ukrajinci učinili je da su još jednom pokazali svoju agresivnost i apsolutnu nekooperativnost“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič ne televiziji „Rusija 24“.

  Ranije je saopšteno da je na prevremenom glasanju na izborima na teritoriji Ukrajine uspelo da glasa 300 osoba od 72.000 birača koji tamo žive.

  Ukrajina je jedina zemlja koja je zabranila Rusima da glasaju na teritoriji diplomatskih misija. „To je sramota i, naravno, moramo se boriti protiv ovoga, pokušavamo da dobijemo od zajednice OEBS-a odgovarajuću reakciju. Ali i sami shvatate da je tako jasnu podršku Ukrajini u svemu veoma teško probiti — to je kao tenkovski oklop“, rekao je Lukaševič.

  Slično:

  OEBS zabrinut zbog situacije sa ruskim izborima u Ukrajini
  Zaharova: Kijev besramno i nezakonito ometa učešće Rusa na glasanju
  Tagovi:
  predsednički izbori u Rusiji, OEBS, Svetlana Petrenko, Arsen Avakov, Aleksandar Lukaševič, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga