13:49 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  41170
  Pratite nas

  Potpredsednik Odbora za spoljnu politiku Gornjeg doma ruske skupština Vladimir Džabarov kaže da ne veruje da će Srbija postati deo alijanse ODKB-a.

  Džabarov je za list „Izvestija“ reagovao na izjave lidera SRS-a Vojislava Šešelja o potrebi da se Srbija približi Rusiji i partnerima, kako bi se udaljila od NATO.

  „Srbija i Rusija imaju posebne odnose. Raduju nas želje da se uđe u ODKB, ali koliko razumemo, malo je verovatno da će se to desiti. Srbija je opredeljena kao neutralna“, rekao je Džabarov.

  Ruski list se poziva i na diplomatski izvor iz Srbije, koji je naveo da „planovi da se uđe u bilo kakav politički ili vojni savez nisu na državnoj agendi“.

  „Izvestija“ podseća da Vašington želi da „ugura“ Srbiju u NATO kako bi SAD kontrolisale ceo Balkan.

  Pjotr Iskenderov, istraživač Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, kaže da bi to mogao biti dvosekli mač.

  „Ako NATO pojača pritisak, onda bi istinske antizapadne snage mogle da preuzmu pozicije u Beogradu i onda bi zemlja mogla da se zaista okrene ODKB-u i drugim organizacijama u postsovjetskom prostoru“, rekao je Iskenderov.

  Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti je međunarodna organizacija, koja se bazira na bezbednosno vojnoj saradnji i predstavlja pandan NATO alijansi na prostoru bivšeg SSSR-a.

  Članice su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan, Tadžikistan, a zemlje posmatrači su Avganistan i Srbija.

  B 92

  Tagovi:
  ODKB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga