10:41 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 024
  Pratite nas

  Ubistvo bivšeg zamenika generalnog direktora „Aeroflota" Nikolaja Gluškova za Rusiju nema samo kriminalno nego i političko značenje, ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko će zatražiti sastanak sa šefom londonske policije, a od Skotland jarda će zahtevati da detaljno informiše rusku stranu o toku istrage.

  Gluškov, koji je u odsustvu osuđen u Rusiji na osam godina zatvora zbog pronevere u „Aeroflotu", umro je u Londonu u martu. Skotland jard je saopštio da u ovoj etapi istraga smatra da je njegova smrt „nerazjašnjena".

  Policija je saopštila da se Gluškov ugušio, a događaj je kvalifikovan kao ubistvo. Istraga se nastavlja. Istražni komitet Rusije je saopštio da je pokrenuo krivičnu istragu povodom ubistva Gluškova u Londonu.

  „Kao što je poznato iz britanske štampe, smrt ruskog državljanina dogodila se pri veoma čudnim i zagonetnim okolnostima, odmah nakon trovanja porodice Skripalj", navedeno je u saopštenju Ambasade Rusije u Londonu.

  Ambasada je saopštila da je upravo dobila notu Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije u vezi sa smrću Gluškova, ali da taj dokument praktično nema sadržinu.

  „Ambasada zahvaljuje na odgovoru, ali nota ne sadrži nikakve informacije, osim što nas upućuje na londonsku policiju u slučaju da imamo pitanja. Ambasada je postavila samo jedno pitanje britanskim vlastima, a to je da nas detaljno informišu o toku istrage o pogibiji ruskog državljanina. Upravo na ovo pitanje nismo dobili odgovor ni od policije, ni od Forin ofisa, što ne može da ne izazove žaljenje", navela je Ambasada i podsetila da je od smrti Gluškova prošlo mesec dana i da, kao i u slučaju s trovanjem Skripalja, britanska strana ne daje nikakve informacije.

  U britanskom gradu Solsberiju 4. marta je otrovan bivši general Državne obaveštajne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je špijunirao za Veliku Britaniju. Otrovana je i njegova kćerka Julija, a London za ovaj incident okrivljuje Moskvu. Rusija kategorički negira da je umešana u napad na Skripalja otrovnom supstancom A-234. Sergej i Julija više nisu u kritičnom stanju i oporavljaju se u bolnici u Solsberiju.

   

   

  Tagovi:
  Slučaj Skripalj, istraga, nota, Skotland Jard, Ambasada Rusije u Londonu, Julija Skripalj, Sergej Skripalj, Nikolaj Gluškov, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga