07:41 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  27524
  Pratite nas

  Novinar švedskog lista „Ekspresen“ uporedio je sadašnju situaciju između Rusije i Zapada sa godinama uoči Prvog svetskog rata.

  „Sada nam se često čini da je svet ponovo u hladnom ratu. Da je tako, bilo bi dobro. Situacija u svetu je mnogo opasnija“, piše autor članka Mats Larson.

  Prema njegovim rečima, konflikt ideologija na kom je građen Hladni rat završen je padom Berlinskog zida.

  „Sada nema borbe velikih ideologija. To što se sada dešava ne podseća na svet 1960. godine, već 1910. godine“, naveo je on.

  Sa tačke gledišta autora, vratili smo se u vreme kada je politika država zavisila pre svega od njihovih nacionalnih interesa i kada su one rizikovale da uđu u konflikt iz geostrateških razloga.

  Savremenu Rusiju Larson opisuje kao državu koja i dalje oseća „fantomski bol“ od raspada SSSR-a, koja ne igra po pravilima Zapada i koja, navodno, želi da ga oslabi.

  Za vreme Hladnog rata takođe su postojali kritični trenuci, piše dalje Larson, ali tada su strane u konfliktu imale određena pravila, određene crvene linije.

  Sada je situacija opasnija, uveren je on.

  „To se tiče odnosa između Rusije i Zapada. To se tiče odnosa između Kine i SAD. SAD su i dalje najmoćnija nacija, ali Kina ulazi u igru, a i drugi igrači žele da se pridruže“, piše on.

  Larson tvrdi da je u ovim uslovima „verovatno vrlo korisno“ proučavati istoriju događaja koji su doveli do Prvog svetskog rata.

  „Niko od onih koji se sećaju tog sukoba, ili kako je počeo, nije među živima. Nadamo se da države neće opet zaspati za volanom“, zaključio je on.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga