15:55 02 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1311
  Pratite nas

  Moskva nikada neće saginjati pod ultimatumima Zapada, to nije jezik kojim se razgovara sa Rusijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa ruskim diplomatama proteranim iz više zapadnih zemalja.

  „Znate da ćemo, naravno, odgovoriti adekvatno. Nikada se nećemo saginjati pod ultimatumima. To nije jezik na kojem treba da se razgovara sa Rusijom“, naglasio je ministar.

  „Ne bih ulazio u detalje o razlozima zbog kojih su vaše misije prevremeno prekinute, vi te razloge dobro znate. Oni nemaju nikakve veze sa vašim radom“, rekao je on.

  Lavrov je takođe uverio da će, bez obzira na situaciju koja je nastala zbog nepredviđenog završetka radova u tako velikom broju, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije učiniti sve kako bi se prisilan odlazak diplomata završio što pre i kako bi svi oni „krenuli sa radom na spoljnopolitičkim frontovima“ Rusije.

  „Proterivanje ruskih diplomata predstavlja neviđenu provokaciju koja nema nikakve veze sa zadacima širenja međunarodne saradnje, implementacije svih sporazuma koji proističu iz povelje UN, sporazumima sadržanim u brojnim međunarodnim ugovorima, uključujući i Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima“, zaključio je Lavrov.

  U britanskom Solsberiju su 4. marta otrovani bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, a britanske vlasti, kao i veliki broj država EU, SAD i Kanada okrivile su Moskvu.

  S tim u vezi, veliki broj zemalja odlučio je da protera ruske diplomate, dok je Rusija to okarakterisala kao neprijateljski čin.

  Zvanična Moskva je u više navrata saopštila i da ni na koji način nije povezana sa incidentom.

  Slično:

  Nariškin: Borba protiv „ruske pretnje“ — fiks-ideja Vašingtona
  Proterane ruske diplomate iz SAD otišle uz zvuke pesme o hrabrim Srpkinjama (video)
  Tagovi:
  proterivanje diplomata, slučaj Skripalj, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga