10:02 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1460
  Pratite nas

  Rusija vidi logiku u pretpostavci da su trovanje Skripalja i saopštenja o hemijskom napadu u Siriji povezani: i tamo i ovde Rusija je predstavljena u negativnom svetlu, izjavio je ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko.

  „Možemo da pratimo neku logiku. Zbog toga što je cela situacija u Solsberiju stvorena na osnovu nameštanja događaja i provokacija protiv Rusije. To se može ispratiti i u novinskim tekstovima, može se videti i u očima britanskih političara. To je učinjeno da bi Rusija bila predstavljena u lošem svetlu. Imajući u vidu da razgovaramo o hemijskom oružju, ovde se može povući paralela sa situacijom u sirijskom gradu Dumi. Ovde vidimo projekciju ideja, prema kojima Rusija kao da podržava sve što je na ovaj ili onaj način povezano s hemijskim oružjem, i na taj način narušava međunarodno zakonodavstvo i mora da odgovara za to“, izjavio je Jakovenko.

  On je naglasio da Rusija još nije dobila odgovor od britanske strane da li je Velika Britanija proizvodila supstancu pod nazivom „novičok“.

  „Potrebno nam je da znamo šta znači termin ’novičok‘, zbog toga što stručnjaci u laboratoriji u Port Daunu znaju šta to znači. Potrebno nam je da razumemo taj termin pre nego što pročitamo izveštaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja“, rekao je Jakovenko na konferenciji za novinare u britanskoj prestonici.

  „Kao drugo, niko nam nije odgovorio da li su oni proizvodili nervno-paralitičku supstancu ’novičok‘. Koliko ja razumem, ta informacija izostala je iz izveštaja. Zvanično smo postavili pitanje i naći ćete tu informaciju u dokumentu koji smo danas objavili. Postavili smo im pitanje da li su oni proizvodili tu supstancu… To je još jedno pitanje koje smo postavili Ministarstvu inostranih poslova Velike Britanije i nismo dobili nikakav odgovor“, naveo je ambasador.

  Rusija će u petak uputiti Velikoj Britaniji zvanični zahtev, u skladu sa Članom 9 Konvencije o zabrani hemijskog oružja, za razjašnjavanje pitanja u vezi s incidentom u Solsberiju, izjavio je Jakovenko.

  „To će biti interesantan razvoj događaja“, rekao je ruski ambasador i dodao da Moskva čeka zvaničan odgovor Velike Britanije u skladu s Konvencijom, kao i da je to vrlo ozbiljan korak ruske strane.

  Govoreći o izveštaju OZHO, Jakovenko je naveo da u ovom dokumentu nije naveden izvor porekla supstance kojom su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

  „Rekli ste da izveštaj potvrđuje britansku verziju, ali nije tako, jer je britanska vlada saopštila da je to supstanca klase ’novičok‘, da je ona proizvedena u Rusiji, doneta iz Rusije, a svi zaključci su doneti u istom ključu. Ipak, u izveštaju OZHO navedeno je, kao prvo, da je to nervno-paralitička otrovna supstanca, toksična supstanca. U izveštaju nigde nije navedeno njeno poreklo. To znači da u izveštaju nigde nije potvrđeno da je to proizvedeno u Velikoj Britaniji, Rusiji ili SAD“, naglasio je Jakovenko.

  Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali usled incidenta u britanskom Solsberiju, gde su otrovani saradnik britanskih specijalnih službi Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripalja nervno-paralitičkom supstancom A-234 umešana ruska država, a Rusija to odlučno negira.

  Tagovi:
  novičok, OZHO, Aleksandar Jakovenko, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga