12:46 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1420
  Pratite nas

  Izveštaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja o incidentu u Solsberiju ne sadrži zaključak koji je očekivala Velika Britanija, da je supstanca koja je upotrebljena na Sergeju Skripalju i njegovoj kćerki proizvedena u Rusiji, izjavio je u sredu na sednici Saveta bezbednosti stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

  „U izveštaju OZHO nema ničega što bi pomoglo britanskoj strani da svoju lažnu verziju o umešanosti Rusije u događaj u Solsberiju opravda. Glavna stvar koje tamo nema i za kojom je žudela britanska strana jesu zaključci o tome da je supstanca upotrebljena u Solsberiju proizvedena u Rusiji“, rekao je on. 

  Prema njegovim rečima, operativnost analize OZHO potvrđuje da takva supstanca može biti proizvedena u bilo kojoj laboratoriji s odgovarajućom opremom. 

  Nebenzja je istakao da situacija s trovanjem Sergeja i Julije Skripalj podseća na situaciju s trovanjem Aleksandra Litvinjenka. 

  „Sve smo mi to već prošli u slučaju trovanja Litvinjenka. Potpuna netransparentnost dejstava britanske strane, koja i dalje skriva sve informacije koje omogućavaju da se izgradi celokupna slika o onome što se događalo s Litvinjenkom. Za one koji ne znaju, saopštiću: Velika Britanija je te informacije prosto sakrila“, rekao je Nebenzja. 

  „Britanske vlasti se bave planskim uništavanjem svedočanstava i materijalnih dokaza. Ubijene su životinje iz Skripaljeve kuće. Očigledno je da nisu testirane. Čiste se mesta koja su Skripaljevi posećivali – bar, restoran, klupa, teren u parku i tome slično. Pritom obični ljudi i dalje žive u Solsberiju kao da se ništa nije ni desilo“, rekao je Nebenzja. 

  On je podsetio da Skripaljeve niko nije video od 4. marta i da niko ne zna gde su. 

  Ruski diplomata je ponovo istakao da je Rusija Velikoj Britaniji postavila 47 pitanja u vezi sa slučajem „Skripalj“, a da je dobila delimične odgovore na samo dva.

  „Incidenti u Solsberiju i sirijskoj Dumi su povezani: to su prljave antiruske provokacije“, rekao je Nebenzja. 

  Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali usled incidenta u britanskom Solsberiju, gde su otrovani saradnik britanskih specijalnih službi, bivši pukovnik Državne obaveštajne uprave Rusije Sergej Skripalj, i njegova kćerka Julija. 

  Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih nervno-paralitičkom supstancom A-234 umešana Rusija, koja to izričito negira. 

  Tagovi:
  Slučaj Skripalj, Savet bezbednosti UN, Vasilij Nebenzja, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga