21:52 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 770
  Pratite nas

  Četvrti Međunarodni ekonomski forum na Jalti, na kome učestvuje više od tri hiljade političara, privrednika, eksperata i organizacija iz više od 70 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike, počeo je danas na Krimu.

  Forumu na Jalti prisustvuje i tročlana srpska delegacija na čelu sa poslanikom i predsednikom Srpskog pokreta Dveri Boškom Obradovićem, koji bi posle podne, kako je rekao Sputnjiku, u Livadijskom dvorcu trebalo da govori na tribini „Rusija—EU: mehanizmi prevazilaženja krize“.

  Učesnike je pozdravio i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je u svom telegramu istakao da je program foruma usmeren na bliže upoznavanje investitora s potencijalom juga Krima, uz povoljne uslove za ulaganje u privredu.

  Prema njegovim rečima, učenicima foruma se pruža odlična prilika da uspostave direktan dijalog sa ruskim poslovnim krugovima, kao i sa rukovodiocima federalnih, regionalnih i lokalnih vlasti, da se iznesu konkretni predlozi za poboljšanje poslovne klime i da se iznesu mogućnosti za proširenje buduće saradnje.

  Tokom svečane ceremonije otvaranja, predsednik Krima Sergej Aksjonov je istakao da se „ruski Krim ubrzano razvija“ i izrazio je uverenost da će forum biti „plodan i produktivan“.

  Glavna tema foruma je „Budućnost sveta. Budućnost Rusije“, a tokom tri dana trajanja foruma biće održano 67 događaja, od kojih je više od 40 poslovnih. Oni će biti posvećeni temama kao što su digitalna ekonomija, digitalna bezbednost, kriptovalute, blokčejn i građevina. Takođe, biće reči i o investicionom potencijalu Krima i njegovoj slobodnoj ekonomskoj zoni.

  Jedna od tema foruma biće i posleratni socijalno-ekonomski razvoj Sirije, a ruski investitori su već iskazali želju da investiraju u infrastrukturu te zemlje.

  Očekuje se da budu potpisani investicioni sporazumi na ukupnu sumu veću od 150 milijardi rubalja.

  Zamenik ministra građevine i stambeno-komunalne privrede Rusije Andrej Čibis je rekao da bi Krim mogao da postane jedan od pilot-regiona programa „Pametni grad“.

  U okviru otvaranja foruma održan je i Festival nacionalne kuhinje, a takođe održava se i izložba „Krim, teritorija uspeha“.

  Uoči otvaranja učesnike foruma pozdravili su i kosmonauiti sa Međunarodne kosmičke stanice Anton Škaplerov i Oleg Artjomov, koji su poželeli srećan rad svima koji prisustvuju ovom velikom događaju.

  U orbitu je dostavljena i zastava Jaltinskog međunarodnog foruma, a kosmonauti su je držali raširenu tokom obraćanja.

  Škaplerov je istakao da je Krim njegova domovina i da je tu rođena njegova ljubav prema kosmosu i kosmonautici, a takođe je izrazio nadu da će učvršićivanje i razvoj pozitivnih tendencija, koji se sada dešavaju na Krimu, doprineti ostvarivanju novih korisnih inicijativa.

  Tagovi:
  Međunarodni ekonomski forum, Dveri, Boško Obradović, Vladimir Putin, Jalta, Sirija, Krim, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga