02:12 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1210
  Pratite nas

  Ambasada Rusije u Velikoj Britaniji uputila je Ministarstvu inostranih poslova Rusije notu kao odgovor na saopštenje zemalja-članica G7 u vezi sa slučajem Skripalj“. U noti se navodi da Rusija ne prihvata politiku neosnovanih optužbi na svoj račun, saopštio je u petak predstavnik Ambasade.

  „Razočarani smo novim neosnovanim saopštenjem o slučaju ’Skripalj‘, koji su ovog puta izdali članovi Grupe sedam. Izaziva žaljenje to što zemlje ’sedmorke‘ dozvoljavaju sebi da se uvlače u antirusku kampanju, izgrađenu na neosnovanim optužbama“, navedeno je u dokumentu. 

  Prema rečima ruskog diplomate, Moskva očekuje da će Velika Britanija delovati kao civilizovana i odgovorna država, bez obzira na nesuglasice u odnosima s Rusijom. 

  „Vlada konzervativaca mora da smogne snagu da prevlada konjunkturne političke ambicije i da se suzdržava od dejstava koja direktno ugrožavaju slovo i duh Konvencije o zabrani hemijskog oružja i koja vode daljem pogoršavanju bilateralnih rusko-britanskih odnosa“, rekao je predstavnik Ambasade. 

  Šefovi diplomatije „Velike sedmorke“ izdali su zajedničko saopštenje u kojem su pozvali Rusiju da odgovori na pitanja o incidentu u Solsberiju. Saopštenje je objavilo Ministarstvo inostranih poslova Kanade. 

  U Solsberiju su 4. marta otrovani bivši saradnik Državne obaveštajne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je špijunirao za Veliku Britaniju, i njegova kćerka Julija. London tvrdi da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umešana ruska država. Moskva to kategorički negira. 

  Tagovi:
  Slučaj Skripalj, nota, G7, Julija Skripalj, Sergej Skripalj, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga