00:59 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1168
  Pratite nas

  Međunarodni olimpijski komitet (MOK) žaliće se na odluku Sportskog arbitražnog suda (CAS) u vezi sa ruskim sportistima, izjavio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah na konferenciji za novinare, nakon sastanka Izvršnog saveta MOK-a.

  „Razgovarali smo o odluci CAS-a u vezi sa ruskim sportistima i njihovim žalbama na odluku komisije (Denisa) Osvalda. I savet je odlučio da uputi žalbu na ovu odluku“, rekao je Bah.

  Ranije je direktor za komunikacije MOK-a, Mark Adams, takođe rekao da će se MOK žaliti na odluku CAS-a.

  „Žalićemo se na dve odluke CAS-a Federalnom sudu Švajcarske“, rekao je Adams.

  „Imamo 30 dana da podnesemo žalbe. Za sada još uvek nismo dobili deo obrazloženja, tako da za sada ne možemo da govorimo o nekim detaljima. Mogu da kažem da nismo zadovoljni ovim odlukama.“

  MOK je doneo ovu odluku vodeći se interesima sportista koji su izgubili od ruskih sportista optuženih za korišćenje dopinga, rekao je Bah.

  „Stav MOK-a o odluci CAS-a nije se promenio. Citiraću, ova odluka ne ukazuje na nevinost. Drugo pitanje je zašto je izvršni odbor odlučio da podnese žalbu. To je bilo jasno, jer smo se stavili na mesto onih sportista koji su stigli na cilj posle ruskih“, objasnio je on.

  „Ova odluka ne govori da su sportisti nevini i odlučili smo se da se žalimo u ime drugih sportista“, dodao je on.

  Nakon istrage u novembru 2017. godine komisija MOK-a, na čelu sa Denisom Osvaldom, proglasila je 43 ruskih sportista koji su učestvovali na Olimpijskim igrama u Sočiju krivim za kršenje antidoping pravila, poništila njihove rezultate sa Olimpijskih igara 2014. i doživotno ih suspendovao sa Igara. Ruski sportisti podneli su žalbu CAS-u na odluke MOK-a. Sportski arbitražni sud u potpunosti je uvažio žalbe 28 Rusa, a žalbe još 11 sportista delimično su uvažene.

  Slično:

  Ruskom olimpijskom komitetu vraćeno članstvo u MOK-u
  MOK odlučio: Nema kazne za ruske hokejaše zbog himne
  Tagovi:
  antidoping, ruski sportisti, žalba, MOK, CAS, Mark Adams, Tomas Bah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga