07:25 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3353
  Pratite nas

  Američke i turske vojne snage u sastavu Kfora podržavaju prištinske vlasti u pokušaju da formiraju punopravnu vojsku Kosova, što predstavlja kršenje normi međunarodnog prava budući da se kosi sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Kako je istakla, ta podrška se ogleda u specijalnim pripremama pripadnika bezbednosnih struktura Kosova, sa ciljem da efikasnije reaguju na vanredne situacije.

  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš
  © AP Photo / Khalil Senosi

  „Kao i ranije, stav Rusije je da je formiranje vojske Kosova u suprotnosti sa normama međunarodnog prava i nije u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, budući da taj dokument predviđa vojno prisustvo na Kosovu isključivo na osnovu mandata Saveta bezbednosti, to to mogu biti isključivo vojske zemalja-članica NATO-a“, naglasila je Zaharova.

  Ona je ukazala i da bi stvaranje vojske Kosova bilo krajnje neodgovorno kada je reč o bezbednosti regiona, kao i evropskog kontinenta u celini.

  Zaharova je navela i da bi stvaranje nove vojne komponente na Balkanu bilo u suprotnosti i sa Dejtonskim sporazumom, koji poziva na održavanje regionalne stabilnosti uz podršku OEBS-a.

  „To bi značilo da bi se na teritoriji jedne od države-garanta Dejtonskog sporazuma, odnosno Srbije, pojavila vojska koja nije pod kontrolom vlasti u Beogradu“, zaključila je Zaharova.

  Tagovi:
  Vojska Kosova, Marija Zaharova, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga