22:37 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 191
  Pratite nas

  Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je nakon sastanka s kolegama iz baltičkih zemalja da Berlin smatra da je projekat „Severni tok 2“ komercijalan, ali da će imati u vidu da je neophodno da se organizuju detaljne diskusije o tom pitanju.

  Šef litvanske diplomatije Linas Linkjavičus izjavio je da se stav Nemačke i stav baltičkih zemalja u vezi s tim pitanjem ne podudaraju. 

  Severni tok 2
  © Foto : Nord Stream 2 / Wolfram Scheible

  „Najblaže rečeno, naši pogledi se ne podudaraju. Taj projekat mi vidimo kao ne baš adekvatan energetskoj politici Evrope i, naravno, njenim prioritetima“, rekao je Linkjavičus. 

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, kroz Baltičko more, do Nemačke. 

  Novi gasovod treba da bude izgrađen paralelno s postojećim „Severnim tokom“. Protiv realizacije tog projekta je niz zemalja, a pre svih Ukrajina koja strahuje od toga da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa.

  Projektu se protive i SAD koje imaju ambiciozne planove za izvoz svog prirodnog tečnog gasa u Evropu. 

  Nemačka je već izdala dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“. Početkom aprila saglasnost za realizaciju projekta dala je i Finska.

  Tagovi:
  Severni tok 2, Hajko Mas, baltičke zemlje, Litvanija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga