15:53 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 73
  Pratite nas

  Ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko izjavio je da se sastao sa britanskim parlamentarcima i rekao da se sa članovima parlamentarne grupe o Rusiji dogovorio da održe još jedan sastanak.

  „Imali smo intenzivan dijalog gotovo sat i po. Pre svega, interesovala ih je tema bezbednosti tokom fudbalskog prvenstva. Ova tema je takođe i za nas bila veoma važna, jer polazimo od činjenice da Britanci dobijaju takozvanu ’mobilnu ambasadu‘ i da će 14 ljudi otići u našu zemlju kako bi obezbedilo sve što je potrebno i što je ima veze sa navijačima i njihovim fudbalerima“, naglasio je ambasador.

  On je dodao da britanski poslanici u vezi sa „slučajem Skripalj“ slepo veruju informacijama koje pruža obaveštajna služba.

  „Stiče se utisak da oni slepo veruju informacijama koje širi obaveštajna služba i izjavama koje su čuli od direktora kontraobaveštajne službe, gospodina Parkera. I, nažalost, oni rade sa ovim informacijama. Oni su nepoverljivi prema našim argumentima, ali postoje neke stvari koje se odnose na međunarodno pravo i to je jaka tačka našeg argumenta. Ali oni (parlamentarci) operišu sa svojim predstavama i onim što im se daje na zvaničnom nivou“, rekao je ambasador novinarima.

  „Želeo sam da prenesem ruski stav o problemu Skripaljevih. I ovde treba napomenuti da britanski parlamentarci uglavnom dobijaju informacije iz novina, glasinama, rade sa šablonima i ovde je diskusija bila prilično napeta. Ono što je veoma važno je da su me čuli i da shvataju naše argumente o činjenici da Britanci narušavaju međunarodno pravo, ne pružaju priliku da se sastanemo sa Skripaljevima, shvataju i da u drugim slučajevima nemamo nikakve informacije“, rekao je Jakovenko.

  Britanski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u britanskom Solsberiju. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A234 umešana Rusija, što Rusija kategorično negira. Nakon Velike Britanije, brojne zemlje Evropske unije, kao i SAD, Kanada, Norveška, Ukrajina i druge, donele su odluku da proteraju ruske diplomate zbog incidenta u Solsberiju.

  Slično:

  U Češkoj smenjen direktor instituta u kojem je testirana supstanca slična „novičoku“
  Fatalan sastanak Skripalja u Estoniji
  Tagovi:
  slučaj Skripalj, Aleksandar Jakovenko, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga