12:37 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1936
  Pratite nas

  Kina i SAD su se dogovorile da neće voditi trgovinski rat i da će zaustaviti uvođenje uzajamnih carina, izjavio je vicepremijer Državnog saveta Kine Liu He nakon pregovora u Vašingtonu.

  „Najvažniji rezultat održanih trgovinsko-ekonomskih konsultacija je da su strane postigle konsenzus da se ne vodi trgovinski rat, kao i da prestane uvođenje međusobnih carina“, rekao je Liu He novinarima, prenosi agencija Sinhua.

  Kineski vicepremijer nazvao je svoju posetu „pozitivnom, konstruktivnom i produktivnom“. 

  On je istakao je da će rešenje starih trgovinsko-ekonomskih sporova između Pekinga i Vašingtona trajati dugo. „Ubuduće bi tokom razvoja bilateralnih odnosa u njima mogle da nastanu nove poteškoće i nove protivrečnosti, ali moramo da ostanemo mirni, podržavamo dijalog i da ih konstruktivno rešavamo“, dodao je zvaničnik.

  U Vašingtonu su 17. i 18. maja održane konsultacije između trgovinskih delegacija Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Na konsultacijama su se strane dogovorile da preduzmu delotvorne mere za smanjenje trgovinskog deficita trgovinskog bilansa SAD u trgovini sa Kinom i značajno povećavaju izvoz američke robe i usluga u Kinu.

  Strane su takođe razmatrale pitanja „širenja trgovine industrijskim proizvodima i uslugama“, a „postignut je konsenzus o potrebi stvaranja povoljnih uslova za proširenje trgovine u ovim oblastima". Osim toga, Vašington i Peking „su se složili da podstiču bilateralne investicije i nastoje da stvaraju pravedne i jednake konkurentske uslove“.

  U četvrtak je američka prestonica bila domaćin sastanka između američkog predsednika Donalda Trampa i potpredsednika Državnog saveta Kine Liu Hea, tokom kojeg je američki lider izrazio nadu da će eksperti dveju zemalja zajedno raditi na konstruktivnom rešavanju postojećih bilateralnih protivrečnosti u oblasti trgovine. Prva runda pregovora održana je u Pekingu početkom maja.

  Ranije je Tramp zapretio da će uvesti uvoznu carinu na robu iz Kine, na šta je Peking izjavio da će primeniti recipročne mere.

  Slično:

  Kina: Suprotstavićemo se Americi
  Vlasnik „Alibabe“: Kada stane trgovina, počinje rat
  Tagovi:
  trgovinski rat, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga