20:46 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1150
  Pratite nas

  Iran ima pravo na mirni nuklearni program i to se ne može poreći, izjavi je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanova komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea.

  „Sjedinjene Američke Države nisu u stanju da shvate da je Iran suverena država koja ima određene obaveze u okviru Sporazuma o neširenju, ali ima i odgovarajuća prava. Jedno od osnovnih prava… je pravo na mirno korišćenje nuklearne energije. Iran ima takvo pravo i to se ne može poreći“, rekao je Uljanov na konferenciji za novinare.

  Pompeo je u ponedeljak održao programski govor u kojem je izložio spisak od 12 zahteva za Iran nakon jednostranog povlačenja Vašingtona iz međunarodnih sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

  Govoreći na fondaciji „Heritidž“ u Vašingtonu, Pompeo je predstavio glavne zahteve Vašingtona Iranu o prekidu njegovog nuklearnog i raketnog programa, smanjenje njegovog „zlonamernog uticaja“ u regionu, uključujući i povlačenje trupa iz Sirije. Pompeo je naglasio da SAD nemaju ništa protiv iranskog naroda, ali da su protiv „bogaćenja“ njegovog rukovodstva. Američki državni sekretar je obećao da će SAD obuzdavati „iransku agresiju“ i izvršiti neviđeni finansijski pritisak na Teheran.

  Realizacija iranskog nuklearnog sporazuma bez SAD je tehnički moguća, smatra Uljanov.

  „Sada je sva pažnja usredsređena na pokušaj nastavka realizacije Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program, ali bez Sjedinjenih Američkih Država. Tehnički, ovo je moguće. Da li će to raditi u praksi — vreme će pokazati“, istakao je diplomata. 

   

  Tagovi:
  Iranski nuklearni program, Mihail Uljanov, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga