04:51 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2505
  Pratite nas

  Zanemarivanje normi i gubljenje poverenja u svetskoj ekonomiji mogli bi da prouzrokuju novu sistemsku krizu, s kakvom se svet još nije suočio, upozorio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

  Na forumu su se okupili vodeći ruski i strani političari, naučnici, ugledni eksperti, šefovi kompanija i poslovnih udruženja, investitori, predstavnici medija i javnog života. Više od 15.000 učesnika iz preko 100 zemalja sveta sastalo se kako bi razgovaralo o ključnim pitanjima stanja svetske ekonomije i njenim perspektivama.

  Centralni događaj skupa bilo je plenarno zasedanje na kome su učestvovali ruski predsednik Vladimir Putin, lideri Francuske i Japana Emanuel Makron i Šinzo Abe, kineski potpredsednik Vang Ćišan i šefica MMF-a Kristin Lagard.

  Putin je u diskusiji upozorio da su se u svetu pojavile nove forme protekcionizma, u okviru kojih, pod izmišljenim izgovorima, zbog navodnih interesa nacionalne bezbednosti, zemlje uvode različita ograničenja koja su zapravo usmerena na uništavanje konkurenata ili na iznuđivanje ustupaka. 

  Suparništvo i sukob interesa u svetskoj ekonomiji uvek će postojati, ali konkurencija treba da bude poštena, upravo je u tome zalog napretka, izjavio je Putin i dodao da je uveren da svetu danas nisu potrebni trgovinski ratovi, čak ni primirja, nego da mu je potreban pravi trgovinski mir.

  Emanuel Makron, koji je u Rusiju stigao dan ranije, poručio je da je neophodno boriti se za poštovanje suvereniteta.

  „Smatram da moramo raditi zajedno da bi Rusija ostala u Savetu Evrope kako bi u mnogim pitanjima — ekonomskim, socijalnim, odbrambenim — naš strateški dijalog dobio novu dinamiku“, rekao je Makron.

  Japanski premijer Šinzo Abe istakao je da treba raditi za dobrobit budućih pokoljenja Japana i Rusije, te da bi dve zemlje trebalo da potpišu mirovni sporazum kojim bi okončale sukob iz Drugog svetskog rata kako bi mogle da realizuju svoje ambicije na polju ekonomske saradnje.

  Kineski potpredsednik Vang Ćišan ukazao je na značaj poverenja u međunarodnim odnosima, dok je Kristin Lagard, govoreći o sankcijama Iranu, rekla da je došlo vreme da se preispita sankcioni režim u celini, kao i situacija nastala usled sankcija Rusiji.

  Putin: Fudbal po pravilima džuda

  Putin je istakao da postoje gubici i osetno obuzdavanje ruskog biznisa na međunarodnoj sceni.

  „Svi igraju fudbal, ali pritom primenjuju pravila džuda. I dobijamo interesantnu igru: uopšte nije ni fudbal, ni džudo. To je naprosto haos. Evo kuda idemo i šta nas brine. Taj sankcioni pendrek sve se češće primenjuje ne samo prema Rusiji“, primetio je Putin.

  Pored ekonomskih, Putin je govorio i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima, a odgovorio je i na optužbe istražne grupe koja je Rusiji pripisala odgovornost za pad malezijskog „boinga“ u Donbasu jula 2014. godine. Raketa kojom je oboren avion nije pripadala Rusiji, a nema ničega što bi nam ulilo poverenje u kvalitet konačnih zaključaka i to se neće ni dogoditi bez našeg punopravnog učešća u istrazi, rekao je Putin.

  Osvrnuo se i na situaciju sa Severnom Korejom i izlazak SAD iz sporazuma s Iranom. Putin je istakao da Rusija nikada nije podržavala ništa što se jednostrano nameće jer je to kontraproduktivno. Govoreći o odnosima sa SAD, rekao je da Rusija ne može biti zadovoljna nivoom tih odnosa i da je spremna na dijalog. Dodao je i da deli zabrinutost Donalda Trampa zbog moguće nove trke u naoružavanju.

  Ruskog predsednika su pitali i ko će biti šampion sveta u fudbalu.

  „Pobediće organizatori koji će primereno organizovati taj izuzetni praznik za čitavu međunarodnu zajednicu, za sve koji vole tu sjajnu svetsku igru. U svakom slučaju, mi tu vidimo svoj zadatak“, rekao je ruski lider.

  Putin je posle plenarnog zasedanja odgovarao i na pitanja rukovodilaca i glavnih urednika svetskih agencija, a jedno od pitanja ticalo se i „slučaja Skripalj“.

  „Treba ili sprovesti zajedničku objektivnu istragu, ili prekinuti razgovore na tu temu“, poručio je ruski predsednik. Rekao je i da se neće kandidovati za treći predsednički mandat, jer se strogo pridržava odredbi Ustava Rusije.

  Na kraju je na „Biznis dijalogu Rusija-Japan“ u okviru Foruma konstatovao da SAD stvaraju probleme same sebi i narušavaju poverenje u dolar kao glavnu rezervnu valutu time što stvaraju prepreke drugim zemljama u obračunavanju u dolarima.

  „I sve države, sve bez izuzetka, počinju da razmišljaju o tome kako da pobegnu od ovog monopola američke valute“, zaključio je Putin.

  Nakon današnjih diskusija na Forumu Putin, Makron i Abe nastavili su druženje na gala prijemu u Carskom Selu.

  Najnovije vesti
  • 20:44
   Cepanje dolara - ilustracija

   Putin: Sve više zemalja teži da pobegne od monopola dolara

   Sjedinjene Američke Države stvaraju probleme same sebi i narušavaju poverenje u dolar kao glavnu rezervnu valutu time što stvaraju prepreke drugim zemljama u obračunavanju u dolarima, izjavio je uveče ruski predsednik Vladimir Putin.
   Dalje
  • 18:59

   Putin: Vreme da se prekine priča o „slučaju Skripalj“

   Predsednik Rusije Vladimir Putin
   © Sputnik / Mihail Klimentьev

   Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je da se prekinu razgovori o „slučaju Skripalj“, pošto oni ne vode ničem dobrom, nego samo pogoršanju odnosa zemalja.

   „Treba ili sprovesti zajedničku objektivnu i punopravnu istragu, ili prosto prekinuti razgovore na ovu temu, zbog toga što oni ne vode ničemu drugom osim pogoršanju odnosa“, rekao je Putin na sastanku s rukovodiocima i glavnim urednicima međunarodnih informacionih agencija, održanom u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. 

   Putin je, takođe, ukazao na to da je prvobitno objavljeno da su bivši saradnik Državne obaveštajne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je špijunirao za Veliku Britaniju, i njegova kćerka Julija, bili otrovani bojevim otrovom. U slučaju upotrebe takve supstance čovek umire na mestu, a Skripalji su preživeli i oporavili su se. 

   „Nisam stručnjak za bojeve otrovne supstance, ali koliko mogu da razumem, ako se upotrebi bojeva otrovna supstanca, žrtve napada stradaju na licu mesta, praktično momentalno. Ništa od toga se nije dogodilo. Sam Skripalj i njegova kćerka su živi i otpušteni su iz bolnice“, naveo je ruski predsednik. 


  • 18:46

   Putin: Mogući novi važni koraci u saradnji Rusije i Kine u kosmosu

   Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi Rusija i Kina uskoro mogle da naprave nove važne korake u saradnji u kosmosu.

   Na sastanku s rukovodiocima i glavnim urednicima međunarodnih informacionih agencija predsednik Rusije je naveo da je Kina pouzdan partner i da su pod rukovodstvom kineskog predsednika Si Đinpinga ostvareni veliki projekti. 

   „Oni idu, definitivno, u korist razvoja ruske i kineske ekonomije. To su i tradicionalna energetika, i ugljovodonična, to je i atomska energetika, to su i naši prvi, ali ipak ispravni koraci ka netradicionalnim vidovima obnovljive energije; to su i mašinska industrija i kosmos. Mislim da uskoro možemo da napravimo dodatne, veoma važne korake u tom pravcu – u osvajanju kosmosa“, rekao je Putin. 

    

  • 18:41
   Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom u Sočiju

   Putin: Neću se kandidovati za predsednika po treći put

   Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se strogo pridržava odredbi Ustava Rusije i da se neće kandidovati za treći predsednički mandat.
   Dalje
  • 18:23

   Abe: Saradnja Japana i Rusije u snabdevanju gasom stabilisaće svetsko tržište

   Premijer Japana Šinzo Abe smatra da Rusija i Japan mogu da uspostave uzajamno korisnu saradnju kada je reč o tečnom prirodnom gasu s nalazišta u Jamalu i arktičkom regionu. 

   „Japan je jedan od najvećih svetskih uvoznika tečnog prirodnog gasa i kompanije koje imaju najveću trgovinsku razmenu u ovoj sferi nalaze se u Japanu. Ne samo to, naša zemlja ima ogromno iskustvo u razvijanju tržišta i formiranju mehanizama cena. Polazeći od svega toga, mislim da je u ovoj sferi sasvim moguće uspostaviti odnose koji bi doneli dobit i Japanu i Rusiji“, izjavio je japanski premijer tokom Međunarodnog ekonmskog foruma u Sankt Peterburgu, koji se održava od 24. do 26. maja. 

   „Vaš ruski tečni prirodni gas iz Severnog ledenog okeana, iz tog regiona, zahvaljujući zajedničkom radu s Japanom, moći će da postane veliki faktor stabilizacije za svetsko tržište“, dodao je Abe. 

    

  • 18:12
   Kirsten Lagard generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda

   Šefica MMF-a: Neophodno preispitati sankcije Rusiji

   Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da je neophodno preispitati situaciju koja je nastala usled sankcija Rusiji.
   Dalje
  • 17:58

   Putin: Rusija spremna da pomogne Evropi

   Rusija je spremna da pomogne Evropi, koja zavisi od SAD kada je reč o pitanjima bezbednosti, i učiniće sve što je u njenoj moći da u svetu ne bude novih pretnji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. 

   „Emanuel Makron je rekao da Evropa i SAD imaju uzajamne obaveze: Evropa zavisi od Sjedinjenih Američkih Država u sferi bezbednosti. Ali ne treba živeti na taj račun, a mi ćemo u tome pomoći. Pobrinućemo se za bezbednost. U svakom slučaju, sve što od nas zavisi učinićemo da ne bi bilo nikakvih novih pretnji“, izjavio je Putin tokom diskusije na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. 


  • 17:53
   Zamenik predsednika Kine Vang Ćišan

   Peking: Kina mora da uči od SAD, oni su svetska država broj jedan

   Kina može mnogo toga da nauči od SAD koje su svetska država broj jedan, izjavio je zamenik predsednika Kine Vang Ćišan.
   Dalje
  • 17:49
   24.05.2018. Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018

   Makron: EU mora biti oprezna kada je reč o proširenju

   Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da je u rešavanju pitanja o proširenju Evropske unije neophodno biti oprezan.
   Dalje
  • 17:38

   Abe: Tokio poziva SAD da reše nesuglasice u sferi trgovine u okviru Svetske trgovinske organizacije

   Premijer Japana Šinzo Abe na Međunarodnom santk-peterburškom forumu 2018
   © Sputnik / Mihail Klimentьev

   Japan poziva SAD da reše nesuglasice u sferi trgovine u okviru Svetske trgovinske organizacije, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

   „Smatram da je neophodno obratiti pažnju na trgovinu u celini, kompleksno, i delovati u okvirima pravila STO. O tome govorimo unutar zemlje, a pozivamo na to i američke partnere“, izjavio je japanski premijer. 

   SAD su krajem marta uvele carine na uvoz čelika i aluminijuma. Za Evropsku uniju i niz drugih zemalja važenje ovih carina je obustavljeno do 1. juna. 

   Niz zemalja, među kojima su Indija i Kina, podnele su žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji povodom odluke Vašingtona. Još nekoliko zemalja nije isključilo mogućnost da se obrate ovoj organizaciji radi rešenja ovog problema u budućnosti.

   Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 24. do 26. maja. 

    

    


  • 17:24
   Predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018

   Putin: Delim Trampovu brigu povodom moguće trke u naoružanju

   Govoreći o američkim sankcijama, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je neophodno dogovarati se sa SAD o jedinstvenim pravilima ponašanja.
   Dalje
  • 17:01

   Putin: Između suvereniteta i nekakvih ograničenja Rusija će uvek izabrati prvo

  • 16:53
   Spasioci rade na mestu pada malezijskog aviona Boing 777 na letu MH17 u Donjecku

   Putin: Raketa koja je oborila MH17 nije pripadala Rusiji

   Raketa koja je oborila malezijski avion MH17 iznad Ukrajine 2014. godine nije pripadala Rusiji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
   Dalje
  • 16:50

   Putin: Međunarodna istraga o padu aviona MH17 ne uvažava argumente Rusije. Postoje različite verzije pada MH17, ali njih niko ne uzima u obzir

  • 16:48

   Abe: Japan se ne slaže s povećanjem carina na uvoz čelika iz SAD, od toga će štetu imati američki potrošači

  • 16:45

   Zamenik kineskog predsednika: Kina želi da izbegne trgovinski rat sa SAD, jer u njemu ne može biti pobednika

   Kina ne želi trgovinski rat sa SAD, zbog toga što u njemu neće biti pobednika. U savremenom svetu ratovi se vode "s nultim zbirom", izjavio je zamenik kineskog predsednika Van Čišan. 

   "Kada je reč o trgovinskom ratu Kine i SAD, sada dve zemlje vode konsultacije. Smatram da moramo da budemo suzdržani, ne smemo da delujemo na osnovu emocija", rekao je zamenik kineskog predsednika nastupajući na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. 

   Prema njegovim rečima, kina se ne boji nikakvih incidenazta, ali ne smatra da je isplativo provocirati takve incidente. 

   "Moramo da izbegavamo trgovinski rat, jer u njemu neće biti pobednika. To je kao Stogodišnji rat Velike Britanije i Francuske. Sto godina - i samo jedna stranica u udžbeniku iz istorije. Sada, u današnjem svetu, ratovi se vode s 'nultim zbirom'", smatra kineski političar.

   Van Cišan je, takođe, naveo da se kineska vlada u radu s drugim zemljama uvek pridržava uzajamnih interesa, jer je to potreba svih naroda sveta i u skladu je s interesima svih zemalja.

   Ranije je američki ministar finansija Stiven Mnučin potvrdio da je obustavljeno uzajamno uvođenje carina SAD i Kine i naveo da postoji znatan napredak u pregovorima o trgovini.

  • 16:44

   Lagard: Rešavanje problema u trgovini SAD i Kine izvan okvira Svetske trgovinske organizacije nije korektno niti ispravno.

  • 16:42

   Šefica MMF-a Kristin Lagard: Neophodno preispitati situaciju u vezi sa sankcijama Rusiji, ona podriva poverenje

  • 16:30

   Putin: Jedan od razloga za obuzdavanje Rusije jeste da se spreči razvoj njene vojne tehnologije.

  • 16:29

   Putin o sankcijama: U svetu se stvara situacija u kojoj svi igraju fudbal, ali po pravilima džudoa. To je haos!

  • 16:21

   Putin o Trampovom stavu o Iranu: Ne mislim da je predsednik SAD izgubio, moguće je da je na unutrašnjem političkom planu i pobedio, ali ukoliko sporazum bude raskinut, izgubiće mnogi!

  • 16:20

   Putin: Rusija će učiniti sve što može da u svetu ne bude novih pretnji.

  • 16:19

   Putin: Rusija ne može da bude zadovoljna nivoom i karakterom odnosa sa SAD. Rusija je spremna za dijalog sa SAD, on je sazreo, ali za sada se ne uspostavlja.

  • 16:18

   Peking smatra da, bez obzira na odlaganje samita SAD i Severne Koreje, postoji mogućnost dijaloga.

  • 16:17

   Kina neće dozvoliti rat ili nemire na Korejskom poluostrvu, izjavio je zamenik kineskog predsednika.

  • 16:16

   Abe: Nadam se da će sastanak Trampa i Kim Džong Una ipak biti održan. To je neophodno da bi se rešili nakupljeni problemi.

  • 16:15

   Makron smatra da je Tramp izašao iz nuklearnog sporazuma s Iranom zbog toga što je on potisan tokom Obaminog mandata.

   "Mislim da je predsednik Tramp odustao od sporazuma iz 2015. godine zbog toga što ga je potpisao njegov prethodnik. Čini mi se da sada imamo sveopštu podršku i da formiramo svojevrsnu koaliciju. I mislim da možemo da stvorimo uslove u kojima neće biti eskalacije u lošem pravcu", rekao je Makron. 


  • 16:08

   Putin: Iran je pristao na mnoge kompromise i poštuje sve obaveze u okviru nuklearnog sporazuma.

   To što SAD redovno preispituju međunarodne sporazume nakon svakih izbora stvoriće atmosferu nervoze i nepoverenja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. 

   "Juče sam s predsednikom Makronom razgovarao o ovom problemu (iranskom nuklearnom sporazumu) i došli smo do misli: svake četiri godine u Sjedinjenim Američkim Državama se održavaju predsednički izbori, potpisuju se međunarodni pravni dokumenti, i na svake četiri ili tri godine oni će se preispitivati? Kakva je to perspektiva planiranja, ako je takav režim rada? Nikakva. To će izazvati nervozu i nepoverenje. I obratno, ako se s poštovanjem budemo odnosili prema onome o čemu smo se dogovorili, onda je to ispravan put ka stabilnosti i traganju za uzajamno prihvatljivim rešenjima", rekao je Putin.

  • 16:08

   Makron: Izašavši iz Pariskog sporazuma o klimi, američki predsednik Donald Tramp je izgubio na međunarodnom nivou, pošto njegov primer niko nije sledio.

  • 16:04

   Putin: Rusija ne kupuje naftu od Irana, pošto je sama veliki isporučilac ovog energenta.

   Rusija ne kupuje naftu od Irana, pošto je ona sama najveći isporučilac ove sirovine, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

   "To je za mene veoma prosto pitanje. Zbog toga što mi naftu uopšte ne kupujemo. Mi je sami proizvodimo i prodajemo. Mi smo najveći izvoznik nafte na svetskom tržištu", rekao je Putin tokom plenarnog zasedanja, odgovarajući na pitanje moderatora o mogućnosti kupovine nafte od Irana. 

    

  • 16:03

   Makron je izjavio da podržava mere kompenzacije evropskim kompanijama koje bi mogle da imaju štetu od američkih sankcija Iranu.

  • 16:03

   Putin o mogućnosti uvođenja novih sankcija Iranu: Uvek podržavamo legalna dejstva Ujedinjenih nacija i protiv smo jednostranih mera.

  • 16:02

   Putin: Izlazak Irana ili njegovo istiskivanje iz nuklearnog sporazuma dovešće do toga da niko neće razumeti čime se Teheran bavi u ovoj sferi.

  • 16:00
   Ruski predsednik Vladimir Putin na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018

   Postoji rizik od sistemske krize u svetskoj ekonomiji

   Zanemarivanje normi i gubljenje poverenja u svetskoj ekonomiji mogli bi da prouzrokuju novu sistemsku krizu, s kakvom se svet još nije suočio, upozorio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.
   Dalje
  • 15:48

   Abe povodom odlaganja susreta Trampa i Kim Džong Una: Važno je da Severna Koreja nastavi da ispunjava sve rezolucije Saveta bezbednosti UN.

  • 15:45
   Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018

   Makron Putinu: Dragi Vladimire, budite fleksibilni kao u džudou

   Predsednik Francuske Emanuel Makron uporedio je međunarodne odnose sa džudoom i pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina da, u skladu s principima te borilačke veštine, ispolji fleksibilnost.
   Dalje
  • 15:36

   Premijer Japana očekuje da će 26. maja održati sastanak s ruskim predsednikom u Moskvi.

   "Ruski predsednik i ja uspostavili smo svojevrsnu tradiciju da se sastajemo što je moguće češće. Sutra idemo u Moskvu, i mislim da ćemo ponovo imati sadržajnu komunikaciju. To će biti moj 21. sastanak s predsednikom", izjavio je Abe na plenarnom zasedanju Sankt-peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma. 

    

  • 15:31

   Makron: Rusija će dostići ciljeve socijalno-ekonomskog razvoja u okviru partnerstva s EU.

   Predsednik Francuske Emanuel Makron smatra da će Rusija uspeti da postigne svoje ciljeve u socijalno-ekonomskom razvoju u okviru partnerstva s Evropskom unijom.

   "Upravo sam čuo četiri prioriteta o kojima ste upravo govorili, gospodine predsedničke, odnosno o tome da čovek treba da bude u centru novog humanizma, da čovek može slobodno da se izražava u takvom društvu, punom poverenja u sebe. Zbog toga smo dužni da radimo na novom ekonomskom modelu, socijalnom modelu, u kojem će Vašem narodu život biti bolji. Potpuno sam uveren u to da ćete, u okvirima jakog partnerstva s Evropskom unijom, uspeti da postignete ove ciljeve", izjavio je francuski predsednik obraćajući se Vladimiru Putinu. 

   "Dužni smo da gradimo novo partnerstvu na osnovu svega toga, a ja bih to veoma voleo. DA bismo mogli da radimo na jačanju mira i bezbednosti na našem kontinentu. To je naša odgovornost", rekao je Makron. 


  • 15:29

   Abe: Nadam se da će se Kurilska ostrva od simbola protivrečnosti pretvoriti u simbol saradnje.

  • 15:28

   Makron pozvao Putina da u međunarodnim odnosima deluje kao u džudou, odnosno da pokaže fleksibilnost.

  • 15:23

   Putin: Svetu je potrebna ekonomija poverenja i istinski trgovinski mir, a ne primirje

   Svetu je potrebna ekonomija zasnovana na poverenju, pravi trgovinski mir, a ne trgovinsko primirje, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Sankt-peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

   "Danas nam nisu potrebni trgovinski ratovi, čak ni privremena trgovinska primirja, nego pravi trgovinski mir", rekao je Putin, podsetivši da je deviza ovogodišnjeg foruma "Stvaraj ekonomiju poverenja".

   "Uveren sam da sam život govori o tome da će uloga poverenja kao faktora razvoja rasti", dodao je predsednik Rusije. 


  • 15:22
   Predsednik Francuske Emanuel Makron na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018

   Makron: Francuska želi povratak Rusije u Savet Evrope

   Francuska želi da Rusija ostane u sastavu Saveta Evrope, izjavio je u petak francuski predsednik Emanuel Makron.
   Dalje
  • 15:13

   Makron: Francuska i Rusija razrađuju plan koji će omogućiti efikasan nastavak saradnje.

  • 15:12

   Makron: EU smatra da je neophodno nastaviti rad na projektu zajedničke evropske odbrane.

  • 15:07

   Rusija namerava da gradi svoju politiku oko interesa i dobrobiti čoveka, kako bi on mogao da ostvari sve svoje potencijale. Radi toga potrebno je nastaviti modernizaciju ekonomije, otvarati nova radna mesta, omogućiti rast prihoda građana, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Sankt-peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

   On je dodao da Rusija namerava da svoju zdravstvenu zaštitu i obrazovanje učini među najboljima u svetu. 

   Prema Putinovim rečima, Rusija će se efikasno ugrađivati u globalnu infrastrukturu i jačati svoju ulogu u saobraćajnom, digitalnom i energetskom svetskom sistemu. 

   "Ključni princip našeg razvoja jeste otvorenost zemlje, njena usmerenost na aktivno učešće u svetskim procesima i integracionim projektima. To podrazumeva realizaciju velikih infrastrukturnih projekata. To je najvažniji deo naših nacionalnih planova", istakao je ruski predsednik. 

   Putin je naveo da će program digitalnog razvoja postati jedan od prioriteta Rusije u narednim godinama. On je saopštio da je reč o izradi i korišćenju digitalnih rešenja u sistemu državne uprave, ekonomije, komunalnoj i socijalnoj sferi, u energetici, industriji i saobraćaju. 

   "I tu smo spremni da sarađujemo sa svim zainteresovanim partnerima. Da zajedno koristimo prednosti i da reagujemo na rizike digitalne epohe", rekao je Putin.

    

  • 14:58

   Putin je rekao i da zanemarivanje normi i gubitak poverenja u svetskoj ekonomiji mogu dovesti do nove krize sa kojom se svet još uvek nije susreo.

   „Izlazak bilo koje zemlje iz određenog ugovora i kršenje dogovora uvek donosi velike rizike i gubitke. To je aksiom poslovne prakse. Na globalnom nivou takvo ponašanje zemalja, posebno kada je reč o velikim silama, sa sobom nosi destruktivne posledice, tim pre u današnje vreme kada se nedostatak poverenja direktno odražava na nepredvidivost i turbulentnost“, istakao je.

  • 14:52

   Najveća vrednost za Rusiju je očuvanje suvereniteta i nacionalnog identiteta, rekao je Putin.

   Prema njegovim rečima, Rusija će raditi na širenju prostranstva slobode, to je od principijalne važnosti za formiranje snažnog građanskog društva.

   Pre svega, pod time se podrazumeva trend uklanjanja bilo kakvih barijera i liberalizaciju zakonodavstva pre svega kako bi odgovorili interesima i zahtevima ruske ekonomije, dodao je.

  • 14:49

   Putin: Potreban je legitiman mehanizam kako bi se izmenili principi svetske trgovine i izbacile iz upotrebe zastarele norme.

   „Rusija se zalaže za slobodnu trgovinu i ekonomsku integraciju, za konstruktivni partnerski dijalog i poziva sve međunarodne učesnike da se zajednički kreću ka stabilnom razvoju, kako bi se stvorio model rasta koji će dati najbolji odgovor na aktuelne izazove“, rekao je.

   Prema njegovim rečima, glavni izazovi su nejednakost mogućnosti, prevazilaženje demokrafskih i ekoloških problema, očuvanje nacionalnih kultura, kao i povećanje blagostanja ljudi.

  • 14:31

   Putin: Kršenje pravila je postalo pravilo

   Nepoverenje na globalnom nivou dovodi u pitanje mogućnost globalnog rasta, rekao je Putin i dodao da je u svetu primetan uznemirujući trend podrivanja poslovnih odnosa.

   „Suparništvo i sukob interesa u svetskoj ekonomiji uvek će postojati, međutim konkurencija mora biti poštena“, rekao je.

   Putin je pozvao SAD, Evropu i Aziju da se zajednički rade na stabilnom razvoju. Između ostalog on je ukazao i na najveći paradoks savremenog sveta — da kršenje pravila, zapravo, postaje pravilo.

  • 14:28

   Putin: Trenutno se u sistemu međunarodnih odnosa odmeravaju snage

   Kako je rekao, principi slobodnog preduzetništva su dovedeni u pitanje, trend je da se taj sistem podriva i lomi – nemoguće je dogovoriti se čak ni o simboličnim koracima kako bi se sprečile nove barijere za birnis.

   „Spriala sankcija i ograničenja u svetu se povećava, a te mere se uvode novim zemljama i kompanijama“, rekao je.

   Predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018
   © Sputnik / Sergeй Guneev
  • 14:20

   Počela plenarno zasedanje na kojem učestvuju predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Francuske Emanuel Makron, šefica MMF-a Kristin Lagard i novi potpredsednik Kine Vang Ćišan.

  • 13:41
   Štand kompanije Rosnjeft na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu

   „Desant na Peterburg“ — dolaze Makron, Abe, Lagard, Vang Ćišan, Dodik...

   Uprkos pokušajima SAD i Velike Britanije da gurnu Rusiju u međunarodnu izolaciju interesovanje učesnika i gostiju za Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu pokazuje uzaludnost tih napora. Forum će biti održan od 24. do 26. maja i okupiće rekordan broj gostiju i učesnika — više od 15.000 iz preko 100 zemalja sveta.
   Dalje
  • 13:40

   Putin: Rusija će nastaviti da pruža olakšice i finansijsku podršku svim projektima koje smatra značajnim.

   „Direktnu finansijsku podršku i poreske olakšice ovešćemo za sve projekte koje smatramo značajnim za našu ekonomiju. Sve će to biti realizovano“, rekao je.

  • 13:36

   Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da veruje u budućnost rusko-francuskih odnosa.

   „Potrebno je razdvojiti određene oblasti od politizacije, nad tim pitanjem ja aktivno radim sa partnerima iz EU. Mnogo toga smo uspeli, ali hoćemo još više. Težimo ka evropskom suverenitetu“, rekao je on.

   Prema njegovim rečima, odnosi između Moskve i Pariza će u budućnosti biti dobri i da će dobiti novu dinamiku.

  • 13:31

   Putin: Svetska ekonomija „zatrudnela“ digitalizacijom

   „Rekli su mi da sam se prošle godine zarazio digitalizacijom, međutim, ja sam zdrav. Nisam ja zaražen, već je svetska ekonomija zatrudnela digitalizacijom. A trudnoća nije bolest, već je normalno stanje“, rekao je Putin.

  • 13:25

   Putin: Vodi se borba oko „Severnog toka 2“

   Jasno je da se vodim borba oko izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, pre svega od strane američkih partnera, budući da i ta zemlja pokušava da u Evropu izvozi svoj gas, međutim ruski gas je u najmanju ruku tri puta jeftiniji i iz tog razloga nema konkurenciju, rekao je Putin.

   Pored toga, Putin je rekao i da je Rusija spremna da proširi spisak učesnika u projektu izgradnje „Severni tok 2“ kako bi u tom projektu učestvovale i druge evropske kompanije.

   Dodao je i da Rusija nema nameru da zatvara gasovodo preko Ukrajine ako ta ruta i dalje bude ekonomski isplativa.

   24.05.2018. Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018
   © Sputnik / Sergeй Guneev
  • 13:10
   Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron

   Rusija i Francuska potpisale ugovore u vrednosti od milijardu evra

   Rusija i Francuska su tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Sankt Peterburgu potpisale sporazume u vrednosti od milijardu evra, rekao je novinarima šef Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.
   Dalje
  • 13:09

   Putin: Moramo se boriti protiv trenda zatvaranja tržišta

   Kako je rekao, ekonomski separatizam ne vodi nikuda.

  • 13:03

   Putin: Nadamo se da će francuske kompanije nastaviti da investiraju u Rusiju

   „Razgovarao sam sa francuskim investitorima, oni veruju Rusiji. Naš zadatak je da stvorimo normalnu situaciju za investicije“, rekao je on.

  • 13:02

   Putin: Francuska je tradicionalno pouzdani partner Rusije

   Kako je rekao, Francuska je uvek zauzimala sopstveni stav po pitanju globalnih pitanja i uvek branila svoj suverenitet.

  Uživo
  Putin ukazao na najveći paradoks savremenog sveta (video)
  +
  Tagovi:
  Međunarodni ekonomski forum, sednica, Emanuel Makron, Milorad Dodik, Šinzo Abe, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga