14:10 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3310
  Pratite nas

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija kategorički odbacuje sve optužbe holandske istražne komisije o navodnoj umešanosti u obaranje malezijskog „boinga“.

  Istraga, prema njegovim rečima, nije uključila rusku stranu iako je ukrajinska bila prisutna, pa samim tim Rusija ne može da veruje rezultatima istražnog procesa.

  Peskov je ocenio da je upravo Ukrajina ta koja nije preduzela adekvatne mere kako bi zatvorila vazdušni prostor u vreme kada su se na tom delu zemlje sprovodila borbena dejstva.

  „Reč je o zajedničkoj istražnoj komisiji, a Rusija je u više navrata govorila da je spremna da učini sve kako bi pomogla u istrazi kako bi se utvrdili krivci“, rekao je on.

  Peskov je naveo i da ruski predsednik Vladimir Putin još uvek nije upoznat sa izveštajem holandske komisije, imajući u vidu njegov gust raspored, pre svega u svetlu Međunarodnog ekonomskog foruma koji se trenutno održava u Sankt Peterburgu.

  Holandija i Australija tvrde da je Rusija odgovorna za isporuku sistema „Buk“ pomoću kojeg je oboren malezijski „boing“, navodi se u saopštenju holandske Vlade.

  S tim u vezi, Amsterdam i Kanbera pozivaju Moskvu da se uključe u pregovore kako bi se utvrdili počinioci.

  „Priznavanje odgovornosti zemlje je komplikovan pravni proces, postoji nekoliko načina da se to učini, a jedan od puteva je da se celokupni slučaj podigne na nivo međunarodnog suda kako bi se donela adekvatna odluka“, ističe se.

   

  Tagovi:
  odbacivanje, malezijski avion MH17, optužbe, Dmitrij Peskov, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga