22:39 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 250
  Pratite nas

  Zanemarivanje normi i gubljenje poverenja u svetskoj ekonomiji mogli bi da prouzrokuju novu sistemsku krizu, s kakvom se svet još nije suočio, upozorio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

  „Istupanje jedne od strana ugovora iz pravnog okvira, raskidanje dogovara uvek podrazumeva suštinske rizike i troškove. To je aksiom poslovne prakse. U globalnim razmerama takvo ponašanje država, posebno centara moći, puno je najnegativnijih, pa i razornih posledica“, upozorio je Putin.

  Prema njegovim rečima, u svetu su se pojavile nove forme protekcionizma, u okviru kojih, pod izmišljenim izgovorima, zbog navodnih interesa nacionalne bezbednosti, zemlje uvode različita ograničenja koja su zapravo usmerena na uništavanje konkurenata ili na iznuđivanje ustupaka. 

  Suparništvo i sukob interesa u svetskoj ekonomiji uvek će postojati, ali konkurencija treba da bude poštena, upravo je u tome zalog napretka, izjavio je Putin i dodao da je uveren da svetu danas nisu potrebni trgovinski ratovi, čak ni primirja, nego da mu je potreban pravi trgovinski mir.

   

  Tagovi:
  svetska ekonomija, ekonomski protekcionizam, kriza, Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga