11:33 20 Maj 2019
Slušajte Sputnik
  Predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018

  Putin: Delim Trampovu brigu povodom moguće trke u naoružanju

  © Sputnik / Mihail Klimentьev
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 110

  Govoreći o američkim sankcijama, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je neophodno dogovarati se sa SAD o jedinstvenim pravilima ponašanja.

  „Upravo to razara postojeći svetski poredak. S američkim partnerima moramo da se dogovaramo o nekakvim jedinstvenim pravilima ponašanja. To je izuzetno važno, zbog toga što je upravo to ono što je u osnovi našeg današnjeg razgovora — poverenje. Njega ili ima ili nema, a ako ga nema, onda ništa dobro ne može da se dobije“, rekao je Putin tokom plenarnog zasedanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. 

  „Tada, zaista, kao što sam govorio, osim elementa sile u međunarodnim poslovima ništa neće ostati, a to, na kraju krajeva, može da dovede do tragedije“, naveo je Putin. 

  On je dodao da Rusija ne može da bude zadovoljna nivoom i karakterom odnosa sa SAD i da je spremna za dijalog, koji se, međutim, za sada ne uspostavlja. 

  „Gospodin Tramp je predložio da se održi poseban sastanak, ali to za sada ne uspevamo, ima mnogo novih problema. Spremni smo, međutim, na to da vodimo ovaj dijalog, koji treba da bude sadržajan. Mislim da je on odavno sazreo“, rekao je Putin tokom diskusije. 

  Ruski predsednik se nije složio s ocenom francuskog kolege Emanuela Makrona da je američki predsednik Donald Tramp izgubio time što je izašao iz iranskog nuklearnog sporazuma, ali je istakao da ukoliko taj sporazum bude propao, mnogi će izgubiti. 

  „Ne mislim da je predsednik Tramp izgubio, zbog toga što ispunjava svoje predizborne obaveze i u tom smislu je čak delimično politički pobedio, ali, ipak, ukoliko sporazum bude propao, onda zaista mnogi mogu da izgube. Mi smo dužni da učinimo sve da se to ne dogodi. Za to je potrebno sarađivati sa svim učesnicima u procesu, a pre svega sa SAD“, rekao je Putin. 

  Prema njegovim rečima, taj sporazum je zaključen, pre svega, na osnovu dijaloga SAD i Irana.

  „Dakle, bez obzira na sve poteškoće, dve zemlje su tada uspele da se dogovore“, naglasio je Putin. 

  On je ocenio da Tramp nije zatvorio vrata za pregovore s Iranom, kao i da ne treba vršiti pritisak ukoliko postoji želja da se sporazum sačuva.

  Ruski predsednik je, međutim, istakao da deli zabrinutost Donalda Trampa u vezi s mogućom trkom u naoružanju.

  „Donald Tramp je izrazio zabrinutost povodom moguće nove trke u naoružanju. Ja sam s njim potpuno saglasan. Potezi u vezi sa Severnom Korejom i Iranom, o kojima upravo sada govorimo, naravno, ne zbližavaju nas. To je, međutim, takođe povod za razgovor o ovim pitanjima“, naglasio je Putin.

  Tagovi:
  sankcije Iranu i Rusiji, iranski nuklearni sporazum, dijalog, Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, Donald Tramp, Vladimir Putin, Rusija, Severna Koreja, SAD, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga