01:34 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2020
  Pratite nas

  Kompanija „Fejsbuk“ počela je posebno da obeležava političke reklame kako bi se obračunala s takozvanim „ruskim trolovima“ koji su navodno koristili društvene mreže da bi uticali na ishod američkih predsedničkih izbora 2016. godine, saopštio je televizijski kanal Si-En-En.

  U pokušaju da onemogući inostranim državljanima da objavljuju reklame političkog karaktera, kompanija će, kako prenosi Si-En-En, tražiti od onih koji se reklamiraju da prilože lične podatke – kopije dokumenata i poslednje četiri cifre socijalnog osiguranja, kao i američku poštansku adresu. 

  Novim pravilima podležu političke reklame u kojima se spominju kandidati za političke funkcije, ili one u kojima se govori o problemima naoružanja, građanskih prava i patriotizmu. 

  Političke reklame biće obeležene specijalnim znakom, po kojem će moći da se zna koja ih je organizacija platila. Ista pravila važiće i na Instagramu koji je u vlasništvu kompanije „Fejsbuk“. 

  Kliktanjem na ovaj znak korisnici Fejsbuka će moći da saznaju koliko je ljudi videlo oglas. Političke reklame će biti arhivirane i biće dostupne za pregled do sedam godina. 

  Američki zakonodavci kritikovali su ranije Fejsbuk zbog toga što ova društvena mreža nije uspela da omogući transparentnost kada je reč o političarima koji preko nje deluju, kao i zbog toga što je širila netačne informacije. 

  Si-En-En tvrdi da su 2016. godine „ruski trolovi“, koji su se predstavljali kao Amerikanci, uz pomoć više hiljada lažnih naloga na Fejsbuku, Instagramu, Jutjubu i Tviteru, sproveli reklamnu kampanju usmerenu na američke birače. 

  Društvena mreža Tviter u četvrtak je objavila da uvodi nova pravila za političku reklamu, koja će dobiti posebno obeležje, a oglašivači će biti dužni da kompaniji dostave svoj birački broj. Tviter je takođe saopštio da će ovog leta pokrenuti Centar za transparentno reklamiranje, koji će dostavljati dodatne informacije u vezi s ovom temom. 


  Tagovi:
  politička reklama, ruski trolovi, kampanja, Instagram, Jutjub, Tviter, Fejsbuk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga