13:30 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1116
  Pratite nas

  Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin saopštio je da je svojim kolegama širom sveta poslao pisma u kojima ih moli da izvrše pritisak na Rusiju da oslobodi Ukrajince koji su uhapšeni na njenoj teritoriji.

  „Od ključne je važnosti da Kremlj oslobodi Baluha, Sencova, Koljčenka koji su objavili štrajk glađu. Zatražio sam konsolidovanje međunarodnog odgovora na zločine Rusije, uključujući pojačavanje sankcija“, napisao je Klimkin na svom tviter nalogu, na kojem je objavio i fotografiju pisma na engleskom jeziku. 

  ​Vladimir Baluh, osuđen na tri i po godine zatvora zbog nezakonitog posedovanja i preprodaje oružja, objavio je štrajk glađu, jer smatra da su optužbe protiv njega neosnovane. Krajem aprila šef Saveta za ljudska prava pri ruskom predsedniku Mihail Fedotov je saopštio da je Baluh prekinuo gladovanje nakon što je Savet preuzeo kontrolu nad njegovim slučajem. 

  Ukrajinski režiser Oleg Sencov osuđen je na 20 godina zatvora zbog organizacije terorističkih napada na Krimu. Na deset godina zatvora osuđen je i njegov saučesnik Aleksandar Koljčenko.

  Sredinom maja Sencov je saopštio administraciji zatvora na Jamalu da započinje štrajk glađu. Uprava Federalne službe za izvršenje kazni saopštila je da je Sencov prihvatio odgovarajuću terapiju. 

  U decembru 2016. godine tokom zajedničke sednice Saveta za kulturu i umetnost i Saveta za ruski jezik režiser Aleksandar Sokurov zatražio je od Vladimira Putina da oslobodi Sencova. Predsednik rusije je naveo da Sencov nije osuđen zbog svog stvaralaštva, nego zbog toga što se posvetio terorističkoj delatnosti, a da je za njegovo oslobađanje potrebno da se ispune određeni uslovi.

  Tagovi:
  međunarodna zajednica, pismo, Oleg Sencov, Pavel Klimkin, Vladimir Putin, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga