20:40 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1140
  Pratite nas

  Na granici Rusije sa Mongolijom, u gradiću Kjahti koji još nazivaju „vratima Rusije“, na proslavi dana grada, kao izraz poštovanja i zahvalnosti osnivaču — grofu Savi Vladislaviću — istaknuta je i srpska zastava.

  Kjahta, koja danas pripada Republici Burjatiji, ovih dana proslavalja 290. rođendan. U trodnevnoj, zaista veličnstvenoj proslavi učestvuje gotovo cela Burjatija, kao i predstavnici susedne Mongolije, ali jedan od glavnih gostiju je Branko Vukomanović, potomak Save Vladislavića. Stanovnici Kjahte dočekali su ga kao najrođenijeg, a nakon otkrivanja spomenika osnivaču na glavnom trgu, reka ljudi krenula je da ga pozdravi i fotografiše se s njim.

  Otkriven spomenik Savi Vladislaviću u Kjahti
  © Sputnik / Branko Maksimović
  Otkriven spomenik Savi Vladislaviću u Kjahti

  „Ako nas Sava gleda s neba, danas je sigurno zadovoljan“, prokomentarisao je jedan od prisutnih, „zato što su se danas, na ovom mestu, kao i pre gotovo tri veka, ponovo spojile Rusija i Srbija“.

  Grof Sava Vladislavić, u to vreme bogati trgovac, upoznao je Petra Velikog u Carigradu i vrlo brzo zauzeo veoma važno mesto na njegovom dvoru. Iako je bio i tajni savetnik, ostaće zapamćen pre svega kao diplomata koji je posle dugih i teških pregovora sklopio sa Kinom ugovor o razgraničenju.

  Branko Vukomanović ispred spomenika svom slavnom pretku
  © Sputnik / Branko Maksimović
  Branko Vukomanović ispred spomenika svom slavnom pretku

  Na mestu gde je sklopljen takozvani „Kjahtinski ugovor“ osnovao je i grad kome je po Svetom Savi i Svetoj Trojici dao ime Trojickosavsk. Za zasluge u Ruskoj imperiji Sava je odlikovan ordenom Aleksandra Nevskog i bogato nagrađen. Do kraja života živeo je u Peterburgu, gde je i sahranjen u lavri Svetog Aleksandra Nevskog.

  Tagovi:
  Sava Vladislavić, Kjahta, Mongolija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga