21:33 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 40
  Pratite nas

  Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i generalni sekretar UN Antonio Gutereš saglasni su da je svetske probleme neophodno rešavati kolektivno i poštovati svetski poredak koji je zasnovan na međunarodnim pravilima.

  „Mi izuzetno cenimo vašu poziciju kako bi se povećala uloga UN u svetskim pitanjima, posebno kada je reč o rešavanju konflikata“, rekao je Lavrov.

  Prema njegovim rečima, to umnogome zavisi od opšteg stanja međunarodnog sistema u celini, ali i od spremnosti svih zemalja ponaosob da sleduju te ciljeve koji su zacrtani u povelji UN, a ne svoje sopstvene.

  Lavrov je takođe ocenio da se Gutereš zalaže za ujedinjenje napora krupnih međunarodnih igrača kada je reč o rešavanju svetskih problema.

  „U principu, to je ta logika koja je i zacrtana u povelji UN, što i predstavlja osnov za rešavanje svih globalnih problema“, dodao je.

  Gutereš, koji boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi, rekao je da je saradnja sa Rusijom osnova kada je reč o rešavanju globalnih problema – „živimo u svetu koji se drastično menja, suočavamo se sa mnogim komplikacijama, a pre svega sa globalnim terorizmom koji ne zna za granice“.

  Gutereš se osvrnuo i na pitanje migracije, rekavši da taj problem nije moguće rešiti samostalno – „globalni izazovi moraju da se rešavaju mnogostranom diplomatijom, što je i napisano u povelji UN“, dodao je on.

  Tagovi:
  svetska politika, pravila, UN, Antonio Gutereš, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga