14:32 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1930
  Pratite nas

  Hemijsko oružje u Siriji pravili su militanti, a opremu koja je bila neophodna za izradu tog naoružanja proizvedena je u zemljama zapadne Evrope, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Kako je rekla, ta oprema za proizvodnju hemijskog oružja pronađena je u Dumi – reč je o profesionalnoj opremi kojom su militanti proizvodili visokotehnološke eksplozivne naprave pomoću hemijskih supstanci poput hlora i iperita.

  „Postoje dokazi koji zaslužuju da danas o tome govorimo, ali i da ih pokažemo. Ovo što vidite je oprema koju su militanti i teroristi koristili. Pronađeno je u gradu Dumi“, rekla je ona.

  Sa druge strane, načelnik ruskih oružanih snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov precizirao da je reč o visokotehnološkoj eksplozivnoj napravi TEN.

  Prema njegovim rečima, određene komponente za tu napravu, pre svega kada je reč o iperitu, proizvedene su u Evropskoj uniji i u Severnoj Americi.

  Pored toga, istakao je Kirilov, na teritoriji Sirije koja je oslobođena od terorista pronađeno je i oko 40 tona otrovnih supstanci koje su se nalazile u hemijskim laboratorijama i skladištima.

  „Vlasti Sirije su u više navrata tražile od Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja da pošalje stručnjake na mesta gde su pronađene ove supstance, ali niko se nikada nije pojavio uz obrazloženje da situacija nije dovoljno bezbedna“, istakao je on.

  Inscenirano korišćenje hemijskog oružja u Han Šejhunu

  Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je „bele šlemove“ da su 4. aprila prošle godine u Han Šejhunu u Siriji izveli provokaciju sa navodnom upotrebom hemijskog oružja, ali tom prilikom iskorišćena je slabija bomba, ukazao je Kirilov.

  Kako je rekao, provokatori su namerno ubacili supstancu sarin u uzorke koji su poslati istražnoj komisiji kako bi se potom optužile sirijske vlasti.

  „Krater koji je nastao usled eksplozije je dokaz da se bomba nalazila na zemlji i da nije bačena iz vazduha. Moram da skrenem pažnju i da je do kraja istrage taj karter zacementiran“, ukazao je Kirilov i ocenio da su svi video-snimci, na kojima se vide ljudi u blizini kratera bez zaštite disajnih organa, govore o tome da sarin nije korišćen, jer u suprotnom oni ne bi preživeli.

  Tagovi:
  dokazi, hemijsko oružje, Rusija, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga