01:12 09 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1430
  Pratite nas

  Optužbe zapadnih zemalja da je tokom oslobađanja Istočne Gute i Alepa izvršeno etničko čišćenje su laž, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Što se tiče Istočnog Alepa i Istočne Gute, sećamo se da je tokom operacije proterivanja terorista iz tih oblasti u zapadnim medijima i zapadnim političkim krugovima bilo mnogo pritužbi da se krši međunarodno humanitarno pravo, da se gotovo sprovodi etničko čišćenje. Sve to se ispostavilo kao laž“, istakao je ministar nakon razgovora sa jordanskim kolegom Ajmanom el Safadijem.

  Lavrov je rekao da civili koji se vraćaju u južne oblasti Sirije ne treba da se boje da će se tamo ponoviti situacija u Istočnoj Guti.

  „Ne bih se bojao ponavljanja situacije iz Istočnog Alepa i Istočne Gute. Pribojavao bih se ponavljanja situacije u Raki, gde civili i dalje ne mogu da se vrate, a oni koji to pokušavaju da urade izlažu svoje živote pretnji od kontinuirane opasnosti od mina“, rekao je ministar.

  „Svi naši predlozi, uključujući i našim američkim kolegama, da se organizuje zajednička operacija deminiranja i samim tim stvore uslovi za povratak civila još ne nailaze na pozitivan odjek“, dodao je on.  

  „Uveravam vas još jednom da ćemo i u Deri i celoj južnoj Siriji, paralelno sa proterivanjem terorista, pomagati u pružanju humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i stvaranju povoljnih uslova kako bi se oni koji su napustili svoje domove što pre vratili“, zaključio je Lavrov.

  Tagovi:
  etničko čišćenje, Sergej Lavrov, Istočna Guta, Raka, Alep, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga