19:40 01 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 440
  Pratite nas

  Rusija je uvela dodatne carine na jedan deo američke robe, saopštilo je Ministarstvo za ekonomski razvoj i trgovinu Rusije. Odluku je potpisao premijer Dmitrij Medvedev.

  Ulaz u sedište Svetske trgovinske organizacije u Ženevi
  © Sputnik / Ruben Sprich

  Ovaj korak je odgovor na uvozne carine na čelik i aluminijum koji je uveo Vašingtonu. Ova mera će uticati na proizvode čiji se analozi proizvode u Rusiji. Visina dodatnih taksi će iznositi od 25 do 40 odsto.

  „Konkretno obuhvaćene su neke vrste tehnike za izgradnju puteva, oprema za naftu i gas, instrumenti za obradu metala i bušenje kamena, kao i optička vlakna“, istakao je ministar Maksim Oreškin.

  Prema njegovim rečima, šteta od američkih trgovinskih ograničenja za ruske izvoznike procenjena je na 537,6 miliona dolara.

  U prvoj fazi vrednost carina iznosiće 87,6 miliona dolara godišnje — ovo je kompenzacija na koju, prema pravilima STO, Rusija sada ima pravo. Naknade za još 450 miliona će biti uvedene za tri godine ili odlukom Svetske trgovinske organizacije, ako organizacija zaključi da američke mere nisu u skladu sa njenim pravilima.

  Krajem marta SAD su uvele uvozne carine na isporuke čelika i aluminijuma sa stopom od 25 i 10 odsto. Te mere se odnose i na Rusiju. Vašington je to obrazložio pitanjima nacionalne bezbednosti.

  Mnogi američki trgovinski partneri su negativno reagovali na taj korak. Rusija je tu odluku nazvala nelegitimnom i obećala je da će izraditi sve moguće mehanizme za reagovanje.

  Krajem maja Moskva je već obavestila STO o mogućem uvođenju carina na američku robu u iznosu od 537,6 miliona dolara godišnje. U junu je Oreškin izjavio da će zemlja uvesti carine na isporuke američke opreme za izgradnju puteva i niz drugih roba, ali da među njima neće biti lekova.

  Tagovi:
  uvozne carine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga