11:52 21 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne odnose Vladimir Džabarov

  Ruski senator: Napetost u odnosima Rusije i SAD počela da slabi

  © Sputnik / Vladimir Fedorenko
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  130

  Napetost u odnosima Rusije i SAD počela je da slabi, a dokaz za to su i učestali sastanci parlamentaraca dve zemlje, smatra zamenik predsednika Komiteta Saveta federacije za međunarodne odnose Vladimir Džabarov.

  „Danas je na inicijativu američke strane ponovo održan sastanak u Bundestagu, gde se održava letnja sednica Parlamentarne skupštine OEBS-a. To govori o tome da je napetost u odnosima Rusije i SAD počela da slabi. Dokaz za to je i priprema susreta lidera dveju država u Helsinkiju“, rekao je ruski senator. 

  On je podsetio da je prvi sastanak na platformi Parlamentarne skupštine OEBS-a održan prošle godine u Beču i da je bio konstruktivan. Zatim je delegacija američkih parlamentaraca dva puta boravila u Moskvi i posetila Državnu dumu i Savet federacije. 

  „Ovo su karike istog lanca. Senatori žele da pomognu svojim predsednicima da nađu konsenzusna rešenja ključnih međunarodnih pitanja. Moramo da razgovaramo i da se dogovaramo, a ne da se sukobljavamo. Pojačana saradnja dveju država utiče na celokupnu svetsku politiku“, rekao je Džabarov.

  On je, takođe, rekao da se u Savetu federacije nadaju da će doći do pomaka kada je reč o uzajamnom ukidanju sankcija parlamentarcima Rusije i SAD, jer je to neophodno radi unapređivanja međuparlamentarnog dijaloga. 


  Tagovi:
  rusko-američki odnosi, parlamentarci, Savet federacije, Parlamentarna skupština OEBS, Vladimir Džabarov, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga