22:40 03 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 18
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je hapšenje državljanke Rusije Marije Butine u SAD i rekla da se stiče utisak da FBI izvršava politički nalog.

  „Stiče se utisak da američki FBI, umesto da se bavi svojim osnovnim obavezama borbe protiv kriminala, obavlja jednostavno otvoreni politički nalog“, rekla je Zaharova je na redovnom brifingu.

  „On dolazi od onih snaga koje nastavljaju da povećavaju rusofobičnu histeriju, zbog čega se periodično objavljuju nove izmišljene senzacije o imaginarnom izmišljenom ruskom mešanju u američke unutrašnje procese“, dodala je portparolka Ministarstva.

  Ona je navela da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da je hapšenje Butine usmereno na minimiziranje pozitivnog ishoda sastanka lidera Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

  „Sve se to dogodilo neposredno pre bilateralnog samita u Helsinkiju, očigledno sa zadatkom da se smanji njegov pozitivan efekat i da se to što pre uradi. Čini se kao da je neko uzeo sat, kalkulator i izračunao kada bi trebalo doneti odluku o hapšenju Marije Butine, kako bi se učinilo sve moguće da se osujeti ishod samita između predsednika Rusije i SAD. Toliko se sve to vremenski uklapa“, istakla je Zaharova na redovnom brifingu.

  Ona je dodala da ne postoji nikakva faktička osnova za optužbe protiv Butine.

  „Odmah su mediji počeli da pričaju o njoj upravo kao o špijunu, da je povezuju sa nekim obaveštajnim službama bez ikakve stvarne osnove za to“, naglasila je Zaharova.

  Butina, koja živi u Vašingtonu, uhapšena je 15. jula, a optužena je za „zaveru da radi kao agent strane države“ bez odgovarajuće registracije u američkoj Vladi. 

  Tagovi:
  agent, FBI, Marija Butina, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga