14:33 15 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 022
  Pratite nas

  Ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov izjavio je da ruska Ambasada preduzima sve moguće korake za rešavanje problema ruske aktivistkinje Marije Butine koja je uhapšena u SAD.

  Američki advokat za Okrug Kolumbija u sredu je podneo okružnom sudu memorandum kojim se podržava pretpretresni pritvor državljanke Rusije Marije Butine kako bi ona ostala pritvorena, jer postoji „krajnji rizik od njenog bekstva“.

  „Budući da je Butina otkrivena kao nelegalni agent Rusije, postoji veliki rizik da će se žaliti onima u toj Vladi sa kojima je bila u konspiraciji da joj pomognu da pobegne iz Sjedinjenih Američkih Država. Sve u svemu, sud bi trebalo da odobri predlog Vlade da zadrži Butinu do suđenja“, navodi se u memorandumu.

  U sudskom dokumentu se ističe da bi optužbe protiv Butine mogle dovesti do 15 godina zatvora.

  Ministarstvo pravde saopštilo je da je Butina navodno bila u kontaktu sa ruskim obaveštajnim operativcima i da je imala kontakt informacije nekoliko zvaničnika ruskog FSB.

  Kako se navodi u podnesku suda, Ministarstvo pravde navodi da je ruska aktivistkinja razmenjivala poruke sa bogatim ruskim biznismenima kako bi razgovarala o budžetu za njen put u Sjedinjene Američke Države. 

  Veruje se da je Marija Butina dugogodišnji zastupnik prava oružja u Rusiji i odnedavno diplomac američkog Univerziteta u Vašingtonu gde je studirala međunarodne odnose, sarađivala sa Američkom nacionalnom asocijacijom za oružje (NRA).

  Američka Vlada je u ponedeljak saopštila da je Marija Butina optužena za zaveru da radi kao strani agent za Rusiju. 

  Tagovi:
  strani agent, optužbe, Ministarstvo pravde SAD, Marija Butina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga